Случаят с номинирания от СДС Георги Константинов за член на Комисията по досиетата е сложен казус, обяви лидерът на ДСБ Иван Костов в предаването на bTV „Тази сутрин".

Ситуацията е допълнително утежнена от интервю на Георги Константинов, в което той твърди, че е истински комунист и развива тезата за предстояща революция, поясни Костов, след като беше допълнен от водещия Бареков, че взривилият паметника на Сталин се определя като комунист анархист.

Лидерът на тъмносините подчерта и че между ДСБ и Георги Константинов има сериозни различия по начина, по който четат историята и виждат бъдещето.

Въпреки това обаче ДСБ ще подкрепи СДС в желанието им да имат свой представител в Комисията по досиетата, гарантира Костов.

По отношение на предложението за изключване на СДС от ЕНП, лидерът на ДСБ призна, че споделя позицията на съпартиеца си Константин Димитров, определящ случилото се като гаф.

Костов поясни, че трябва да се изясни дали това е гаф на част от ръководството на СДС или на неговия Национален съвет. Освен това Костов добави, че в устава на СДС е записано, че съюзът е народна партия, член на Европейската народна партия.

Лидерът на тъмносините добави и че на 24 март е поискал среща с лидера на ЕНП - Вилфред Мартенс, с когото ще изяснят „недоразумението". Костов подчерта, че никой от СДС не го е молил за помощ и инициативата за подобна среща е изцяло негова.

Той обясни и че Движението за европейски реформи, заради участието си в което СДС е предложен за изключване от ЕНП, е консерваторско.

ДСБ отстоява националния интерес, който е силна Европа, в която да влезе силна България. Консерваторите обаче са за слаба Европа. Те дори приемат Турция да стане член на ЕС, дори и да не отговаря на условията, добави Костов, обяснявайки накратко различията между ЕНП и Движението за европейски реформи.