Остра размяна на реплики в парламента предизвикаха приетите на първо четене промени в Закона за МВР.

Чрез тях се обединяват Гражданска защита и Пожарна безопасност и спасяване. Освен това се предвижда Главна дирекция „Досъдебно производство" да бъде закрита, а дознателите да минат под ръководството на „Криминална полиция" и на ГДБОП, съобщи БНТ.

Критики към измененията отправиха както представители на опозицията, така и депутати от Синята коалиция.  

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че всички реформи на правителствата през последните 20 години в МВР са били експеримент и обвини представители на опозицията, че подтикват полицейските синдикати към протест.

Много съжалявам, че превръщате в упрек осъществените реформи и ги наричате експерименти. Не разбирате естеството на промените, през които е минала страната, заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов.

Трябва да го кажа с дълбоко огорчение, вие си мислите, че светът започва от ГЕРБ, а това не е вярно, допълни съпредседателят на Синята коалиция, цитиран от Дарик.

Той посочи, че специализираната администрация, истинският полицай, истинският огнеборец са хора, които струват много скъпо на държавата. Но това не може да се отнася за всички други, които са се наредили под вашето крило, обърна се към Цветан Цветанов Костов и допълни, че вътрешният министър ще разбере какво точно се случва в МВР, ако има кой да му го обясни.

Лидерът на ДСБ призова да се отнемат привилегиите на администрацията, която се поддържа абсолютно ненужно.

Реформите трябва да се правят поетапно и не трябва да бъдат възприемани като поредния експеримент. Правоохранителната система е основополагаща и гръбнакът на едно демократично общество, отговори вътрешният министър.

Той допълни, че днес държавата е много по-силна в сравнение отпреди 20 г., въпреки съпротивленията, които има на определени структури, партии и лица,  които все още са в зависимост със структурите на организираната престъпност. Точно това се наричаше „Октопод"-ът, който овладя държавата. Помогнете да бъде отскубнат, призова от парламентарната трибуна той.

Критики отправи и червеният депутат и бивш вътрешен министър Михаил Миков. Според него България все още не е развила същинския капацитет на разследваща прокуратура. Миков изтъкна и че закриването на дирекция „Досъдебно производство"  в перспектива ще доведе до увеличаване на оправдателните присъди.