Според Иван Костов на сегашните министри не им достигат смелост и компетентност. По думите му са парализирани контролните органи на държавата и те не са в състояние да излъчат един сигнал до прокуратурата.

Кой има куража да атакува Румен Петков, попита той на брифинг в централата на партията и добави - искаме да бъде атакуван и Пламен Орешарски.

Да бъде разкрит мозъкът на „Наглите", ще настояват пред управляващите от ДСБ. Със сигурност трябва да бъде разкрит както полицейският чадър, така и този в бившето ръководство на ДАНС, които са позволили на тези престъпници да действат, заяви Иван Костов.

Той припомни, че правителството на ГЕРБ е било избрано, за да даде справедливост на страната и подчерта, че ДСБ очаква да бъдат обвинени хората, довели държавата до сегашното й състояние.
Лидерът на ДСБ посочи, че трябва да има възмездие за най-наглите престъпници.

Иван Костов разкритикува управляващата партия, че тъпче на едно място по отношение на антикризисните действия. Няма обрат в противодействието на кризата, изтъкна той.

Кризата продължава да действа и по най-силната част от програмата на ГЕРБ, заяви Костов и отбеляза, че по възстановяването на доверието на ЕС, пробива в усвояването на еврофондове и осъществяването на големи магистрални инфраструктурни проекти няма никакъв напредък.

Той подчерта, че програмата не се изпълнява и непрекъснато се коригират срокове. Призоваваме ГЕРБ да направи нов план за излизане от кризата, каза още лидерът на ДСБ. Костов предупреди управляващите още, че в условия на нарастваща безработица, нараства престъпността в страната и че операция „Апашите" срещу битовата престъпност няма да даде резултат без мощно противодействие срещу кризата.

По повод новината от посещението на премиера Борисов в Израел за намаляване на ДДС Костов заяви категорично: Не е работа на господин Нетаняху да коментира българските данъчни закони. Той добави, че ако тази идея бъде лансирана, ДСБ ще я коментира, но засега може да каже само: Не е работа на чужд министър-председател да съветва българския министър-председател какво да прави с данъците.

Относно планирания протест пред парламента за промените в Закона за електронните съобщения, от ДСБ потвърдиха, че споделят опасенията на гражданските организации и подкрепят исканията им. От партията изтъкнаха, че критиките на ДСБ ще бъдат взети предвид управляващите.

Иван Костов посочи, че по 75% от исканията им най-вероятно ще бъде постигнато разбирателство. 4-те неприемливи текста по всяка вероятност няма да влезнат в закона, предполагат от ДСБ. Изпълнили сме ролята си на коректив, посочи в заключение лидерът на ДСБ.