Темата „Енергетика" за пореден път в днешния ден доведе до словесна схватка в парламента между ГЕРБ и БСП в лицето на бившия енергиен министър Делян Добрев и червения депутат Явор Куюмджиев.

Трябва да спрем да гледаме назад и да гледаме в бъдещето и заедно да решаваме проблемите на българската енергетика, призова Явор Куюмджиев малко, след като икономическият министър запозна депутатите с „изключително тежкото състояние на енергетиката" у нас.

За да се върви напред според Куюмджиев, веднъж завинаги трябва да стане ясно в каква ситуация са заварили енергетиката. Той припомни, че в първия ден на този парламент служебният премиер Марин Райков заяви, че е заварил катастрофа в сектора.

Господа бивши управляващи, вие нанесохте непоправими щети на енергетиката за последните три години и половина, заяви Куюмджиев и припомни на бившите управници „няколко срамни факта от тяхното управление":
Прекратихме изграждането на стратегическа важната централа Белене, прекратихте изграждането на стратегически важния нефтопровод Бургас-Александруполис, въведохте абсурдните такси зелена и кафява енергия, говорехте непрекъснато за диверсификация на доставките на електроенергия.

Какво стана с връзките със съседните страни? Какво стана с Набуко - умря. Какво направихте с Южен поток - нищо. Къде ви отидоха всички обещания - на вятъра, запита още червеният депутат.

Той посочи и че през последните няколко години хората от кабинета „Борисов" са говорили груби лъжи. Той обаче се спря на една от тях - за ВЕИ и фотоволтаиците:
„По ваше време, през 2011 година, отворихте прозорец за инсталирането на близо 1000 мегавата слънчеви централи, които се изкупуват задължително на средна цена от 480 лева. Това доведе до днешната катастрофална ситуация на енергетиката на страната."

Последва словесна реакция от място на ексминистър Делян Добрев.
Знам какво ще отговорите, господин Добрев. Ще кажете, че е имало подписани предварителни договори, които вие е трябвало да изпълнявате. И тук е голямата ви лъжа, която години наред размахвахте, подчерта Куюмджиев.

Той обясни, че за тази година и половина, в която е бил министър, Добрев така и не е разбрал какъв е процесът за инсталиране на фотоволтаични централи и че задълженията за държавата възникват след издаването на разрешение за ползване, което се издава от ДНСК. На базата на това разрешение се издава договор за изкупуване. Има и подписване на предварителен договор, който обаче не задължава държавата.
Трябва да стане ясно веднъж завинаги кой доведе българската енергетика до това състояние. Когато го изясним, остава тежката работа, която ще свършим, въпреки вас, закани се още депутатът.

Добре запознахте, лошо продължихте, отвърна от своя страна Делян Добрев.
Той припомни, че по тяхно време „не са подписвали нито споразумение за Белене, нито са строили ВЕЦ за 1 милиард, нито са подписвали дългосрочни договори".

По отношение на зелената енергия вие бяхте зам.-министър, когато се приемаше закона и сте участвал в комисията, заяви бившият икономически министър и отказа да коментира твърденията, че предварителните договори не налагат задължения на държавата, защото според него са несериозни.
Нека бъдем конструктивни
, не можем на черното да кажете бяло, подчерта Делян Добрев.

Аз съм убеден, че бъдещето е добро, защото вие повече няма да сте във властта, заключи пък Явор Куюмджиев.