С участието си в мисии българските военнослужещи трупат опит в изпълнение на тежки и отговорни задачи в сложна среда. Те допринасят за изпълнението на съюзническите ни ангажименти по един достоен начин, което издига престижа на Българската армия сред всички наши съюзници.

Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на традиционната видеоконферентна връзка преди коледните и новогодишни празници с националните командири на контингентите зад граница.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров поздравиха военнослужещите, които участват в мисии и операции в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали.

За обстановката в зоните на отговорност на българските контингенти докладваха полковник Красимир Горанов, национален командир на 39-я контингент в Кандахар, Афганистан, полковник Пламен Колев, национален командир на контингента в Босна и Херцеговина, подполковник Тодор Колев, национален командир на контингента в Косово и лейтенант д-р Йордан Киряков, национален командир на контингента в Мали.

Те увериха, че българските военнослужещи изпълняват поставените им задачи на високо професионално ниво и дават своя принос за успеха на мисиите и операциите.

"Армията, всяко нейно формирование или национален контингент са силни и успешни, когато хората, които ги изграждат, са сплотени, целенасочени и мотивирани", заяви началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

Той изрази увереност, че ще бъде създадена нужната организация и нашите военнослужещи извън граница ще посрещнат задружно предстоящите празници. Нашите военнослужещи поставят на челно място изпълнението на професионалните си задължения, стремят се към отлични резултати в поставените задачи и отстояват с чест авторитета на Българската армия, отбеляза още началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

Над 200 военнослужещи от въоръжените сили изпълняват поставените задачи в 9 операции и мисии извън страната и със своите действия допринасят за утвърждаването на високия авторитет, който има нашата страна и Въоръжените сили сред коалиционните партньори в НАТО и Европейския съюз.