Никога не е ставало дума за нов мандат на контингента ни в Ирак.

Това заяви председателя на парламентарната комисия по отбрана Димитър Дъбов и съобщи, че разчетите на Генералния Щаб на армията са през втората половина на декември, вероятно между 15 и 20 число, планомерно да бъде върнат българският контингент.
Мандатът на рейнджърите ни е до 31 декември.

Контингентът се прибира. Такива са разчетите", отсече Дъбов след заседание на комисията по отбрана.

Припомняме, българският батальон от 150 души охранява от месец май 2006 година бежанския лагер „Ашраф", в който са събрани около 3000-4000 ирански бежанци - членове на организацията "Муджахидин и Халк" и техните семейства.

Зам.-началникът на ГЩ генерал-лейтенант Галимир Пехливанов потвърди, че в момента се организира завръщане на контингента съгласно разчетите.

Той поясни, че за да се предвиди продължаване на участието ни в Ирак и следващата година, трябва да има санкция на парламента, а засега няма информация за подобни намерения.
Реално не готвим следващ контингент", посочи генерал Пехливанов.

Той съобщи, че военните подготвят наши военнослужещи за участие догодина в тренировъчната мисия на НАТО в Ирак.
Според дадения мандат от парламента би трябвало да осигурим до 5 човека в тренировъчните тимове на НАТО в Ирак, припомни Пехливанов.

„Подготвяме тези хора и ако получим одобрение от МС, най-вероятно февруари - март догодина ще бъдат изпратени в Ирак и ще започнат да работят там", съобщи зам.-шефът на Генералния щаб.

Той уточни, че очаква България да изпрати в началото на годината в тренировъчната мисия на НАТО в Ирак вероятно 3-ма души. Пехливанов подчерта, че това е извън коалиционната операция.