Докладът на Европейската комисия не е враг, а е приятел на българското общество. Това заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева в коментар за очаквания утре доклад на Еврокомисията за правосъдието и вътрешните работи.

По думите й този доклад отчита усилията на правителството: „Това е обективен доклад, който отчита постигнато. Отчита, че има напредък и че този напредък се дължи на усилията на българското правителство, както и на това, че има силно желание обществото да види България като страна, в която се живее спокойно, където се уважават законите и където хората имат доверие на службите на съдебната система."

Еврокомисарят смята за съвсем естествено в доклада да има и препоръки:" Това, което аз смятам, че ще оценят българските граждани в доклада е, че има съвсем конкретни предложения, по които съвършено ясни мерки трябва да се вземат."

Кристалина Георгиева се срещна с българските пилоти, които бяха държани в плен в Судан. Те бяха категорични, че ще продължат да работят в областта на хуманитарната помощ.