Камарата на строителите в България упрекна Елена Йончева в необосновани обвинения към строителния бранш и в уронване на престижа на българския строител.

Изявлението на организацията е по повод изказване на Йончева от 21 ноември пред бТВ, в което се твърди, че КСБ е поискала оставката й заради внесения иск за експертиза на магистралите.

От организацията отричат това твърдение и уточняват, че поисканата оставка е заради отправените обвинения в корупция и злепоставянето на бранша.

Във връзка с думите на Йончева, че според редица експерти 40% от стойността на автомагистралите се връщала към властта, от КСБ настояват въпросните вещи лица да застанат с лицата си пред обществото и да се обосноват с доказателства.

Строителите обвиниха Елена Йончева в набеждаване, искат оставката й

Строителите обвиниха Елена Йончева в набеждаване, искат оставката й

Ако не последва реакция, те ще свикат протести…

От Камарата напомнят, че Европейската комисия вече е възложила експертиза, която е извършена от европейска лаборатория, и посочват, че са проверени лот 2, 3 и 4 на АМ "Тракия", лот 1 и 2 на АМ "Марица", лот 1, 2 и 4 на АМ "Струма" и други.

Според организацията искането на нова експертиза дискредитира работата не само на българските експерти, но и на европейските такива.

От КСБ смятат за лицемерно твърдението на Йончева, че защитава строителите, след като не спира да ги обвинява в корупционни практики и некачествено строителство.

Това са твърдения, които не са подкрепени с никакви доказателства, подвеждат общественото мнение и набеждават хиляди фирми и стотици хиляди работещи в бранша, категорични са от Камарата.

От КСБ се обръщат с молба към Йончева да престане да ги "защитава" с обвинения, а да обоснове думите си с доказателства.