Договорът за присъединяването на България към ЕС е бил подписан при пълна прозрачност и неговите клаузи са били достатъчно обсъждани.

Това заяви еврокомисарят Меглена Кунева, цитирана от БНР.

Тя коментира добилата отново актуалност тема за пускането на затворените реактори на АЕЦ „Козлодуй" и изказването на президента Първанов за провеждането на референдум по този въпрос.

По думите на Меглена Кунева договорът е бил гласуван единодушно от парламента и според конституционната процедура е преминал и през фазата на подкрепа на президента.

"Значи той има подкрепата на всички институции, допълни Кунева.
Отделно на това обаче, тя обясни, че в тази ситуация на криза всяка страна търси конкретни решения.

„Какво решение ще предложи България е въпрос на избор и на точно премерен риск от страна на българските политици", посочи еврокомисарят.

Тя избори възможни решения: дали да искаме продължаване на живота и връщане в експлоатация на блокове 3-ти и 4-ри, решението какво може да се постигне с тях и дали те са решение за българската икономика, която зависи от природния газ; или изграждане на допълнителни газови връзки и искане на спешна и по-голяма помощ за това.

„Или обратното ще се върнем към други тези и това ще е тест за зрялост не само пред българските политици, но и пред българското общество.

Защото ние говорим 20 години за двата стари реактора", завърши еврокомисарят Меглена Кунева.