Исторически разговор със СДС за обща кандидатура за президент очакват от партията на Меглена Кунева. Причината е, че СДС имали двама успешни президенти - Жельо Желев и Петър Стоянов.

"Движение България на гражданите" очаква и важна сесия на Народното събрание.

Във вътрешен план на нас ни предстоят важни неща, предупреди лидерът на формацията и вицепремиер Меглена Кунева. Първата година в управлението била година на напасване. Втората година трябва да е година на амбиция за изпълнение на поставените цели, според вицепремиера Кунева. Искаме ускоряване на реформите, подчерта тя.

От ДБГ искат яснота с каква сила в новата парламентарна сесия влиза Реформаторският блок, както и да се затворят пукнатините в блока. Не могат да се вземат еднолични решения в блока, смята още Меглена Кунева. Тя настоява за възстановяване на доверието.

Не можеш да вземеш най-доброто от двата свята, така лидерът на ДБГ коментира поведението на ДСБ, които излязоха от управлението, но останаха в РБ, който е във властта. Хайде да се опитаме да направим максималното, настоя още Меглена Кунева в обръщение към партньорите в РБ.

Първи приоритет, важен за формацията, е изменението на изборното законодателство. ДБГ иска декларация и подписване на анекс на споразумението с ГЕРБ. Бихме искали да има друга култура на управление през една добра практика, категорична е Кунева.

На 6 месеца кабинетът трябвало да се отчита за изпълнението на задачите си. Този анекс бил за целия РБ и бил за следващите 6 месеца. Това не е движеща се мишена пред нас, поясни вицепремиерът. Целта на анекса била коалицията да е конкретна кога нещо се счита за изпълнено и кога нещо е замотано. ДБГ не се страхували от отчетността.

Меглена Кунева иска след това да се направи ресор по ресор оценка на това как министрите се справят с работата си. От ДБГ имат определени спешни очаквания към новия правосъден министър като нова наказателна политика, нов НК и ускоряване на антикорупционния закон, иницииран от лидера на ДБГ. Времето е много малко и ни притиска, предупреди тя и изтъкна, че хората искали резултати.

Формацията очаква в 3-месечен срок да влязат в сила гласуваните конституционни промени. Това включва и приемането на Закона за съдебната власт.

Кутева настоява да се направи анализ на законодателството на ЕС за бежанския проблем, особено след нападенията на жени в Германия. Меглена Кунева се обяви за профилактика на войнстващия ислям. Аз имам голямо доверие в правоохранителните служби, изтъкна вицепремиерът.

Стана ясно, че съвсем скоро можело да се очаква решението на премиера за родна номинация за генерален секретар на ООН. Според Меглена Кунева хубаво щяло да е българка да спечели поста. Засега фаворит е Ирина Бокова.

Сътрудничество с ДПС няма да има и в този политически сезон. Нямало да си сътрудничат и с отцепилата се част от ДПС, която си тръгва от формацията с Лютви Местан. Политиката на България не трябва да се определя отвън, категорична е Меглена Кунева по повод това кой в кои посолства ходи от политическия ни елит. Националната политика се прави тук, смята тя.

За ДПС Кунева е на мнение, че много партии са повлияни от това кой ги е създал. Явно лидер на ДПС е г-н Ахмед Доган, подчерта лидерът на ДБГ.