Стана пределно ясно, че реформи не се правят с полицейски средства и моралът не е в СРС-тата.

Няма подслушване на света, което да смени личния стремеж да си вършим работата, особено когато се плаща с обществени пари.

Това изтъкна първият български еврокомисар Меглена Кунева в своя лекция в столичния „Шератон" за новите измерения на свободата. Събитието се организира по повод петата година от членството на България в Европейския съюз.

По думите й моралът и правилата са основата на успеха, не можем да ги заобиколим нито със заклинания, нито с хитрини, нито с лъжи.

Не може в петата година от членството на България в ЕС да не сме научили този най-важен урок, подчерта Кунева.

Според нея „свободните професионалисти на всяко ниво - свободни от неграмотен, неписан контрол, свободни от сковаваща йерархия - това ще е наистина новата граница на свободата".

Освен министри от управлението на НДСВ и тройната коалиция, симпатизанти на партията и общественици, на лекцията дойдоха и представители на чуждестранни мисии, включително и американският посланик Джеймс Уорлик.

Кунева изложи вижданията си за най-наложителните реформи в България - за върховенството на закона, за реформирането на образователната система и на здравеопазването и с горчивина коментира случващото се в България с подслушванията, пет години след присъединяването ни към ЕС.

По думите й България преживява най-големият политически скандал. Нещо, което, ако в 2007 година някой беше прогнозирал, нямаше да повярвам, заяви тя.

Преди 5 години изглеждаше, че нищо не може да се обърка - бяхме наясно и с тиранията, и със свободата, отбеляза тя и припомни за онова знаме на което е пишело „Свобода или смърт".

Значи е било въпрос на живот и смърт, подчерта Кунева и правейки паралел с настоящето, изтъкна правото на личен живот и на неприкосновена кореспонденция и изрази несъгласие с примиряващите се с накърняването на тези права.

Свободата винаги е на върха на копието", припомни още Кунева, като отбеляза, че преди 5 години свободата е започнала да триумфира със свободното движение на стоки на услуги, на капитали и хора.

Насочвайки се към случилото се в България, тя цитира последните доклади за икономическата свобода и други международни класации, където България заема незавидни позиции.

България е на последно място в Европа по иновации, на последно място по БВП на глава от населението, подчерта още първият ни еврокомисар.