Българският парламент да излезе с обща декларация за постигане на надпартиен консенсус по работата на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през втората половина на 2018-та година.

За това ще настоява вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева.

Като отговарящ за организацията на председателството на ЕС от нашата страна Кунева дойде в парламента и даде брифинг за медиите, за да обясни какво се прави и какво ще се направи. Днес следобед тя ще се изправи и пред парламентарната комисия по европейски въпроси и парламентарната комисия по външна политика, за да разкаже и подробностите.

От сега обаче вицепремиерът е призовала всички парламентарни групи да участват много активно в подготовката на българското председателство. "Искаме парламентът да бъде много плътно въвлечен в работата по приоритетите, а аз ще държа народните представители в течение как върви подготовката", отбеляза вицепремиерът Кунева.

По примера на Словакия и Полша тя ще поиска и родният парламент да изработи декларация, в която да обещае, че няма да се проявява партиен интерес в подготовката и в самото председателство.

"Това би дало друг тон и друга плътност на българското председателство", убедена е Кунева. Вече са готови и четирите приоритетни области, за които страната ни ще работи по време на председателството на ЕС.
Това са работни места и икономически растеж; миграция и сигурност; климатичните промени и енергетиката; Европейският съюз на световната сцена.