Вицепремиерът Меглена Кунева поиска подкрепа от Народното събрание за законодателните мерки за справяне с критиките на ЕК от последния мониторингов доклад. Това стана по време на блиц контрола. 

Тя увери, че съвсем скоро в законодателния орган ще бъде внесен антикорупционния закон. Припомняме, парламентът вече веднъж отхвърли предложения от вицепремиера законов текст.

Кунева настоя всяка власт да оцени критиките и препоръките и да поеме отговорността си.

От години препоръките са едни и същи, настоя вицепремиерът. Съдебната власт и борбата с корупцията били приоритетна дейност. Съвсем скоро и правосъдната министърка ще внесе в НС процесуалните закони. Кунева похвали работата на ГДБОП и на Агенция „Митници”. Пазарът на нелегални цигари бе свит до най-добрите нива от 8 години насам, отчете вицепремиерът.  

От ЕК отправиха редица препоръки към българската власт, подчерта от своя страна депутатът от БДЦ Борислав Иглев. Той припомни похвалите и критиките, дошли от Брюксел и поиска яснота какви ще са първите мерки, които страната ни ще предприеме, за да отговори на поредния доклад.

Наложително е да се вземат мерки в най-кратко време, настоя Иглев. Препоръките на Европейската комисия трябвало да се вземат предвид, защото те щели да ни помогнат да се справим с реформата в съдебната система.

Да се захванем за работа, настоя депутатът.