Трябва да намерим начин да се поддържа диалогът, да се стигне до съгласие, че председателството е въпрос на репутацията на страната и всички да са отговорни, вместо да се експлоатира предизборно. Това коментира пред БНР вицепремиерът в оставка и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

Тя очаква Народното събрание да приеме декларация за политическите сили да се извади от агресивното предизборно говорене по темата за председателството на Европейския съюз. Тя е категорична, че темата трябва да е обща за всички партии и да е поле за обединение. Кунева е категорична, че партиите не може да се държат инфантилно, съобщават от пресофиса на партията й.

По мнението на Кунева в оставащата една година време за подготовка не може да се връщаме назад и всяко решение да се преоценява отново. Това щяло да навреди на темповете на подготовката ни.

Меглена Кунева разчита на ново мислене за председателството, на полето на съгласието между всички политически сили. Тя напомни, че в момента тече конкурс за лого за председателството ни, а администрацията е добре подготвена.

Във връзка с 10-годишнината от влизането ни в ЕС, Меглена Кунева коментира, че не сме загубили увереността си като нация, че ЕС е единственият жизнеспособен проект, който дава подкрепа на България. По думите й в съюза страната ни е напреднала и това не трябва да се възприема рутинно - победите ни давали увереност, че можем като нация.

Запитана за бежанския поток и приемането му в България, Меглена Кунева изрази мнение, че у нас не е имало ксенофобска вълна. Според нея отделните и тревожни изблици на силен негативизъм не можели да пречат на цялата нация. Кунева е категорична, че за българите хуманизмът и човечността са исторически обусловени отличителни черти.

Относно следващия български еврокомисар, Меглена Кунева е категорична, че който и човек да определи правителството, е добре да има изслушване. Тя е убедена, че е важно да няма вътрешна битка, защото това ще даде лош старт на следващия български комисар.

Кунева подчерта, че кандидатурата за генерален секретар на ООН е била голям урок за България. Тя смята, че изводите от него трябва да са направени и грешките да не се повтарят.