Вицепремиерът без портфейл Меглена Кунева е на път да се сдобие и с министерски пост.
Тя е най-вероятният министър на правосъдието след оставката на Христо Иванов, научи News.bg.

Желязната дама в РБ надделяла над друг свой сподвижник Даниел Вълчев, чието име също се завъртя като подходящ наследник на Христо Иванов.

Вълчев е юрист и бе министър на образованието в тройната коалиция.
От ДБГ настоявали и те да имат свой министър, тъй като другите водещи партии в РБ си имали министерство – СДС лидерът Божидар Лукарски е министър на икономиката, заместник-председателят на ДСБ Петър Москов оглавява здравеопазването, БЗНС владеят МО с Николай Ненчев. Редно било и ДБГ да има министерство.

Знаково щяло да бъде и ако вицепремиер поеме министерство на правосъдието.

Хората на Кунева настояват за своята лидерка, която отдавна има апетити към управление на ведомството на Темида. Тя имала добра комуникация с Европейската комисия, ползвала се с доверието на европейците, владеела езика на брюкселската бюрокрация.

Не е и тайна в политическите среди конкуренцията между силовите дами в кабинета - Кунева и МВР министърката Румяна Бъчварова. Вицепремиерът по коалиционната политика на ГЕРБ била в по-властна позиция и също получила министерство след оставката на Веселин Вучков.

На предстоящата среща във вторник на ръководството на РБ трябвало да се обяви окончателното решение. ДБГ не искали да излизат от властта, какъвто ход се чудят дали да не предприемат от ДСБ. СДС също искат да останат в кабинета. Земеделците също застават засега зад управлението.

Не е тайна сценарият - само ДСБ да мине в опозиция, което няма да разклати управлението. Такъв ход обаче не се харесвал от мнозинството тъмносини, включително и от заместника на Радан Кънев Петър Москов. Даже вървят политически слухове, че може Москов да оглави ДСБ, а Кънев да се оттегли.

Министърът се доказал като по-силен играч, а и проявил умения да „влезе под кожата” на премиера Бойко Борисов, който определено има труден характер. Двамата обаче се разбирали много добре.
Затова и уикендът ще е ключов за тъмносинята формация и за нейното бъдеще.

Радан Кънев вече спомена, че е готов да се оттегли от лидерския пост. Коментира се още, че до вторник драмата с правосъдния министър ще е реши.