Необходимо е да се увеличи пазарът на дребно, бе един от акцентите в изказването на евкокомисаря Меглена Кунева по време на днешната открита пленарна сесия на Икономическия и социален съвет.

В подкрепа на думите си еврокомисар Кунева посочи, че в Европа делът на пазара на дребно е 58% (за сравнение в САЩ този дял е 70%).

По думите на Кунева тази дискусия със сигурност е крачка в превръщането на политиката за защита на потребителите в политика на гражданското участие, което е решаващо условие за успеха на тази политика.
Защото, подчерта Кунева, това означава съпричастност от страна на гражданите, въвлеченост.

Няма как нещо, което става в тяхно име, да е без тяхното реално и активно участие. Ако потребителите абдикират от тази политика, те ще абдикират от основната си мисия - да бъдат коректив на пазара, на икономическото развитие, на бъдещето, заяви още българският еврокомисар.

По думите й потребителят не е само хомо икономикус, той може да издава своите "малки присъди" - от това да изхвърли някого от пазара, до това да генерира огромни печалби за друг.
Особено в света на Интернет, където всичко става много по-бързо, подчерта Кунева.
Тя отбеляза, че неслучайно политиката за защита на потребителите е в основата на повечето реформи, които ЕК инициира, а понижаването на цената на роуминга е в името на потребителите.

По време на сесията на ИСС бе обсъдено и прието становище на тема "Мерки за подобряване на правната защита на потребителите".

В изказването си по време на обсъждането на становището председателят на Икономическият и социален съвет доц. Лалко Дулевски подчерта, че съществуването на некоретни търговци може да се интерпретира като явление, подобно на сивия сектор.
В становището си ИСС обръща внимание както върху изключително ниския брой инициирани помирителни производства - 113 за 2006 г., така и върху ефективността на помирителното производство - едва 10% от помирителните производства през изминалата година са завършили с постигане на споразумение между двете страни в спора.

Затова ИСС предлага преобразуването на помирителните комисии в арбитражни комисии за извънсъдебно решаване на потребителски спорове.
По време на обсъждането на становището днес членовете на ИСС изтъкнаха необходимостта от информиране на потребителите за некоректни производители, от една страна, и за добри практики, от друга.

Други предложения за подобряване на правната защита на потребителите са създаването на обществен фонд за подпомагане воденето на потребителски дела, създаването на публичен регистър на съдебни решения по потребителски дела, изграждане и развитие на система за обучение на потребителите, обучение на магистрати и други.