Като грешка лидерът на ДБГ и просветен министър Меглена Кунева определи номинирането на Росен Плевнелиев за втори мандат, без да е питан. Това, по мнението й, дори било болезнено за него.

Дали е от неопитност, недалновидност, или с някакъв друг подтекст, резултатът е лош, заяви Кунева, коментирайки действията на ДСБ и Радан Кънев, които преди 10-тина дни призоваха ГЕРБ и десните сили за разговори за обединение около кандидатурата на Плевнелиев за втори мандат. В петък – 20 май пък, президентът обяви, че няма да се кандидатира отново.

В ефира на бТВ Кунева изтъкна, че ако в характера на един политик чувството, че винаги е прав и егото завзема повече територия, това поставя всички в трудно положение. „Реформаторският блок започна с идеята да обединява и събира колкото се може повече съмишленици в център-дясно. За съжаление някои наши колеги нямаха градивни стъпки в тази посока”, посочи Кунева.

По думите й за предстоящия вот е възможно "напрягане" за обща кандидатура на РБ или в дясно-център. Навсякъде, където ходя, винаги каня всички колеги от РБ по места. По места няма напрежение, в 99,9 % от местата РБ работи добре, подчерта лидерът на ДБГ, намеквайки, че проблемите идват от централата на ДСБ.

Кунева беше категорична, че антикорупционният закон е толкова важен за държавата, че с него не могат да се правят никакви уговорки. Та посочи, че има различни начини да се защити овластяването на гражданите - през защитени свидетели, криптирани имена и други и че тези методи ще бъдат обсъждани с депутатите.