"Изучаваме уроците от войната в Украйна, където масово се използват безпилотни системи. Тяхната употреба ще залегне в програмата за инвестиции". Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на визита в Пловдив по повод Деня на военния парашутист, съобщават от Министерството на отбраната.

По думите му вече има две обществени поръчки за придобиване на безпилотни летателни апарати за нуждите на Сухопътни войски. Министърът поясни, че в Специалните сили вече се използват такива системи.

Тагарев посочи, че армията има нужда от изключително много видове въоръжение, оборудване, техника, системи за подготовка. До края на следващия месец в Народното събрание ще бъде внесена актуализираната инвестиционна програма за приоритетните проекти за превъоръжаване, поясни той.

Военният министър подчерта, че от следващата година разходите за отбрана ще се повишат до 2% от БВП. Според него това ще даде възможност да се осигури най-модерното оборудване и условия за такава подготовка, каквато изискват най-високите стандарти на НАТО.

Припомняме, че и президентът Румен Радев изтъкна нуждата от дронове за българската армия.

Няма да има голяма бежанска вълна от Близкия изток, уверява Тагарев

Няма да има голяма бежанска вълна от Близкия изток, уверява Тагарев

Пряка опасност за България няма