Във всеки клип, излъчван по радиото или телевизията като част от предизборната кампания за евродепутати трябва изрично да се посочва, че купуването на гласове е престъпление. Това е записано в решенията на Централната избирателна комисия за европарламент,  съобщи БНР. 

Припомняме, вчера стана ясно, че кампанията започва на 17 май.

В решението е посочено още, че общата сума, с която може да се финансира една кандидатдепутатска листа за европарламент, не може да надвишава два милионна лева. Едно физическо лице не може да дари повече от 10 хиляди лева. Сумите над 5000 лева трябва да се внесат по банков път.

Отчетите за финансирането на кампанията се представят в Сметната палата в едномесечен срок след провеждането на изборите.

В сграда с повече от един етаж секциите, в които ще гласуват хората с увреждания на опорно-двигатенния апарат и на зрението, трябва да се намират на партера, се посочва още в решенията на ЦИК.

Тази секция трябва да е с най-малък брой избиратели и да е обозначена с големи букви на контрастиращ фон.

Ако не може да гласува сам, избирателят с увреждания има право на придружител, който не може да е член на комисията, застъпник или наблюдател.

Никой не може да придружава повече от двама души при гласуване. Неграмотността не е основание гласуването да става с придружител, уточни говорителят на ЦИК за евроизборите Ралица Негенцова, цитирана от БиТиВи.