"Светът не започва и не свършва с хора, които се появяват по 14 пъти на ден в медиите". С тези думи евродепутатът Петър Курумбашев захапа управляващите по време на четвъртото заседание на XIII-ата Конференция на Софийската градска организация на БСП.

Той посочи, че трябва да се защити мястото на БСП като проевропейска партия, с което да се опровергаят твърденията, че единствено ГЕРБ е едноличен лидер на България.

Според него БСП можела да се спечели предсрочните избори, но трябва повече да си повярва повече. 

Нинова пък заяви, че е необходима държавна политика и смяна на модела на управление.

"Изчезването на българския народ, демографската катастрофа, здравеопазването и образованието могат да бъдат теми, които да ни обединят", изтъкна лидерът на левицата.

Тя е категорична, че БСП е единствената партия, която има визия какво би могло да се случи с България оттук нататък.

Соцводачът заяви, че през всичките години на управление на Бойко Борисов, връщането към правовавата държава, разделението на властите и конституцията са потъпкани.

Нинова даде да се разбере, че БСП не би управлявала в едно правителство с ГЕРБ, ако някой я попита дали би го направила.

"Ще се оттегли ли държавата от всички свои функции и ще се върне ли тя там, където и е мястото", запита соцводачът и поиска да знае кой управлява държавата.

Нинова нападна ГЕРБ, че нямат идеология, а са в управлението заради пари и добави, че десните партии извън парламента са опонент на БСП.

Тя иска да се говори оттук нататък за политики и програми за България, а не за коалиции и броене на гласове.

Нинова увери, че от догодина социалистите ще тръгнат на избори, сред които ще са предсрочните парламентарни избори, които са повече от необходими.

"Има начин настоящето управление да бъде спряно и да бъде обърната настоящата тенденция", подчерта тя.

Лидерът на столетницата поиска да знае защо финансовият министър не плаща данък в апартамента, в който живее.

Тя е на мнение, че когато институциите не работят, решенията на държавност и на правовата държава се взимат отнякъде другаде.

Според евродепутатът Георги Пирински пък първият раздел "За борба с паралелната държава" на проекта "Визия за спасение на България" има нужда от преработка.

По думите му основният порок на настоящото управление е погазването на основния закон в държавата. От левицата настояват за върховенство на конституцията.

Той е на мнение, че само с хората, които са убедени в правотата на БСП, партията би могла да се преодолее герберската машина.

Зам. председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски обяви, че всеки ден работещите бедни се увеличават с 97 души, като за през настоящата година броят им се е повишил с 35 400 души.

Той открои, че БСП е създала много инициативи, с които да помогне за справянето на проблемите на българските граждани.

Според Свиленски обаче, проблемите в управлението се изразяват в създаване на гражданско напрежение, което се отразява в протестни действия.