Изнесената информация за пари на БСП-Варна в КТБ е сериозна манипулация, една лъжа, която е редно синдиците да опровергаят, защото трети ден тази информация се тиражира в медиите. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в сутрешния блок на БНТ.

Той не скри съмнението си за режисирана подредба на лицата в списъка на банката. „Как така се оказа, че БСП е изтипосана с 1 милион, който го няма, а на други партии са намалени парите”, попита Миков.

В тази връзка той припомни, че синдиците на КТБ са назначени по време на това управление и са пряка функция на изпълнителната власт. Според него изнасянето на невярна информация подкопава доверието като цяло във функционирането на институциите в България и такива грешки били удобен случай за пореден път да се внушава на гражданите, че партиите са лоши и политиците непременно са разбойници. Лидерът на БСП изрази съмнение, че някой ден истината за КТБ ще излезе наяве.

Според Миков правителството не успява да реализира политики, които да дадат перспектива на България и гражданите. В тази връзка той посочи изследване, според което 80% от младите хора не виждат защо трябва да бъдат в България. „Има усещане за нестабилност и напрежение и противоречие в управляващата коалиция. Последните персонални промени в кабинета показаха, че правителството функционира в условия на малцинство. Ако тази тенденция се затвърди и по други поводи, то тогава сериозно възниква въпросът за предсрочни избори”, каза още лидерът на социалистите.

Относно избора на тема за вот на недоверие, Миков обясни, че има и други възможни теми, но политиката на управляващите в здравеопазването засяга и създава опасност за живота и здравето на милиони българи.

„Всъщност правителствената политика е да разтовари тежестите от здравното осигуряване и да донатовари джоба на българския данъкоплатец”, обясни БСП шефът. Той добави, че това е изразено дясна, фискална политика, в която на първо място е бизнесът в здравеопазването, а на второ място конституционното право на здравеопазване за българските граждани.