Тъжба срещу вестник "Галерия" внесе официално в Софийски районен съд бившият вътрешен министър Румен Петков. Той е описал старателно лъжите и клеветите, които вярва, че вестникът е тиражирал по негов адрес и по този начин иска да защити доброто си име.

Румен Петков ще съди автора на материала за срещата между него, Бойко Борисов и Георги Първанов, а искът е на стойност 50 000 лева, които ще бъдат дарени за благотворителност.

Петков още веднъж настоя, че е пълна лъжа фактът, че изобщо е имало подобна среща, както и че по този начин членове на БСП искали да работят срещу самата нея. Бившият силов министър и вътрешен опозиционер в левицата обаче призна, че не може да прецени кой точно е отговорен за публикацията.

Във всички случаи тя обслужва интерес на Бойко Борисов, който ще може да твърди, че БСП се цепи, коментира Петков. От друга страна самото БСП в лицето на своето ръководство ще може да посочи с пръст определен кръг от хора в партията и да ги заклейми на база лъжи.

Румен Петков изрази смущенията си, че се намират "пощенски кутии" сред медиите, готови на абсолютно безсрамни поведения. "Надявам се журналистическата гилдия да отхвърли подобен тип поведение, зад което стоят нечистоплътни интереси", сподели Петков, тъй като според него това злепоставя самите медии, натравя атмосферата в страната и води до разруха на доверието на обществото към средствата за масова информация.

Бившият народен представител от плевенския регион настоя, че повече не смята да говори по темата "Белене" и разговорите си с Борисов във връзка с проекта, на който е яростен защитник.

"Разговарял съм в качеството си на член на конгреса на БСП, който конгрес е взел решение, че за БСП АЕЦ "Белене" е въпросът на въпросите", категоричен бе Петков за взаимоотношенията си с бившия премиер и още веднъж припомни, че винаги е бил сред най-яростните му противници.

За "Белене" трябва да говори ръководството на БСП, настоя Петков и сподели, че "в главата му не се побира" как може да има конгресно решение, а ръководството на партията въпреки неговата реализируемост да бяга от това решение и да признава, че е "поизлъгала" избирателите си.

Румен Петков отказа да коментира пред медиите други въпроси, свързани с поставения от страна на ръководството ултиматум към него и други членове на партия, които застанаха зад проекта "АБВ" и факта, че може да бъде изключен от партията.