В първите дни след вота и равносметка от коалиция "Левицата" отчетоха "катастрофален резултат". Според партията трите важни извода от изборите са:

  • Избирателната активност удари дъното и така заедно вкарахме в Народното събрание формирования и групировки, които иначе не искаме да виждаме там;
  • Лявото политическо пространство е по-разединено от всякога, което демотивира левия избирател;
  • Сривът на доверието в българския политически модел е катастрофален. Повече от всякога.

За всичко това отговорността е обща, признават от "Левицата". На първо място вина за отровената атмосфера носят политиците. Вината е и на онези, които на 9 юни не отидоха до урните, посочват от партията.

"Вината е и на онзи, който допусна безродници, престъпници, наркомани и лъжци да влязат в пленарната зала", изтъкват още от "Левицата".

От партията уверяват, че дори и извън парламента няма да отстъпят от последователността в политиката си. "Левицата" ще продължи да настоява за установяване на мир в размирните райони, за Европейски съюз на солидарност, за отговорна политика, изцяло и единствено подчинена на интерес и добруването на българските граждани и българската държава.

Ваня Григорова разочарована от изборните резултати

Ваня Григорова разочарована от изборните резултати

Резултатите били значително под очакваните

Припомняме, че резултатът на "Левицата", които на тези избори се явиха без Мая Манолова, но пък с някои знакови имена от БСП като бившия й председател Михаил Миков, бе 0.71% или точно 15 177 гласа.

"Солидарна България", т.е. коалицията около Мая Манолова и Ваня Григорова, постигна два пъти повече гласа - 31 472 гласа или 1.47%. Дори и събрани заедно гласовете не биха минали 4-процентната бариера.