По повод случая със заразените със СПИН деца секретарят по връзки с Европа във Върховния народен комитет по външни отношения и международно сътрудничество в изрази съжаление за медийните кампании и политическия натиск, упражнявани върху едната страна за сметка на другата, потърпевшата страна, предаде агенция Джана.

Секретарят е подчертал, че инжектирането на стотици деца с вируса на ХИВ се смята за най-опасно от всички подобни престъпления, тъй като причинява ежедневно страдание.

Това той е казал в Женева в речта си по време на Четвъртата сесия на Съвета по правата на човека.

Той е изразил съжаление, че европейските страни водят кампания в полза на обвиняемите и в същото време пренебрегват хуманитарната трагедия на невинните деца и техните семейства.
По думите му тези семейства почти всеки ден са свидетели на смъртта на едно от децата.

Секретарят е подчертал желанието на Джамахирията да осигури открит процес за българските медицински сестри и палестинския лекар. Либийският представител е изтъкнал, че процесът се е гледал в присъствието на европейските посланици, на представители на местни и световни медии, на международни правозащитни организации.

Адвокати от България и Либия са били назначени за защитници на подсъдимите, подчертал още секретарят, цитиран от Джана.

Той е пояснил, че ако Върховния съд потвърди присъдата, тя ще бъде представена на Върховния съдебен съвет, който има широки правомощия - може да потвърди, намали или отмени присъдата в зависимост от социалните и хуманитарните аргументи по случая.

Представителят е потвърдил, че ускоряването на делото е в интерес на всички страни.

Той също така е призовал Съвета по правата на човека да продължи своите усилия, като прикани световната общност да допринесе за международния помощен фонд за децата.