Европа е свидетел на безпрецедентна кампания с различни инициативи, които подканят европейците да гласуват на изборите за Европейски парламент на 23-26 май, съобщава ЕП.

Европейският парламент ще бъде домакин на най-голямото в света упражнение по транснационална демокрация. В неделя Европейският парламент ще се превърне в голям медиен център, където над 1300 журналисти ще проследят и отразят европейските избори.

"Интересът на медиите към тези избори е много по-висок, отколкото при предишните. Никога не сме регистрирали толкова много журналисти за изборната нощ. Това ясно показва нарастващото значение на този транснационален демократична акт, който е уникален за целия свят", заяви Джауме Дук, говорител на Европейския парламент, споменавайки също така, че се очакват над 200 журналисти от държави извън ЕС, включително 54 от САЩ, 21 от Япония и 20 от Китай.

Трите страни от ЕС с най-голямо планирано медийно присъствие са Белгия с 259 акредитирани журналисти, Германия - с 207 и Италия - със 104.

Ето посланията на някои известни личности, които не бихте очаквали да призоват европейците да гласуват:

U2, рок група

Гари Линекер (Gary Lineker), футболист

Джон Кери (John Kerry), бивш държавен секретар на САЩ

Рем Колхас (Rem Koolhaas), архитект

Робин (Robyn), певица

В изборната вечер предварителните прогнози и резултати ще бъдат представени на внушителен екран с размер 27х4,5 метра, а лидерите на политическите групи и кандидатите за председател на Европейската комисия ще присъстват и ще коментират резултатите.

За да стане възможно такъв голям брой медии да работят от и в рамките на Европейския парламент, цялата зона около пленарната зала е оборудвана със 110 позиции за аудиовизуални медии, от които 55 позиции в пленарна зала и 45 позиции за радиостанции. Извън Парламента ще има позиционирани 13 подвижни сателитни станции (SNG), които ще предават в цяла Европа и извън нея.

Аудиовизуалната служба на Европейския парламент ще осигури техническа подкрепа на 65 организации, които ще излъчват на живо от Парламента за своите национални аудитории. Ще бъдат използвани 51 4G мобилни устройства, които ще служат за жива връзка, а на място ще има 300 техници, които ще подпомагат медиите по време на изборната нощ.