"С диалог, приемственост и партньорство успяхме да постигнем много, да имаме силни послания и да работим активно по всички набелязани приоритети. Мисията е завършена успешно."

Това заяви министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова при представянето на отчета на свършеното по време на европредседателството на България-Естония-Австрия.

Павлова подчерта, че председателството трябва да обединява и да води и посочи, че в него няма място за принципа "разделяй и владей".

"Няма друг начин да бъде разбрано и подкрепено, ако не е отворено за гражданите.", допълни тя.

Закриват министерството на европредседателството

Закриват министерството на европредседателството

Лиляна Павлова вече няма да е министър

По думите ѝ Българското председателство на Съвета на ЕС е струвало общо 62 милиона лева от предвидените 166 млн. лв. От тези 166 млн. лв. са спестени и 22 млн. лв.

Павлова обясни, че по време на председателството на Триото са работили по пет приоритета. Сред тях са съюз на работни места, растеж и конкурентоспособност, съюз, който защитава, съюз, който да бъде насочен към климата, и енергийния съюз, съюз на свобода, сигурност и правосъдието и съюз като мощен фактор на световната сцена.

Ресорният министър се похвали, че за гражданите е било постигнато споразумение за командироване на работници в сферата на услугите при гарантирано еднакво заплащане на труда, обща позиция по координация на системите за социална сигурност и мандат за преговори на Съвета по директивата за баланс между личния и професионалния живот.

Нещо повече - съветът е приел удвояването на бюджета за "Еразъм+" в периода 2021-2027, постигнат е регламент за европейски корпус за солидарност, забрана за необоснованото блокиране, ревизия на директивата за аудиовизуалните медийни услуги и съгласие между държавите членки и мандат за преговори с ЕП за паневропейския пенсионен продукт.

Борисов отчете успехите на европредседателството в НС

Борисов отчете успехите на европредседателството в НС

Материали бяха раздадени на депутатите

За бизнеса е постигнат инвестиционен европейски план, нова рамка за правила за предотвратяване подготовката и управлението на кризисни ситуации в електроснабдяването. Освен това държавите членки се споразумяха по мерки за намаляване на банковия риск и е постигната обща позиция по директивата за несъстоятелността на предприятията.

За Европа е постигнато предварително споразумение с представители на Европейския парламент по рамката на ЕС за предварителна проверка на преките инвестиции от трети страни.

Засилен е фокусът върху охраната на външните граници и са приключили преговорите с ЕП по регламентите, които създават нови функционалности на Шенгенската информационна система.

Нинова обвини, че изолирали президентството от европредседателството

Нинова обвини, че изолирали президентството от европредседателството

Не успяхте да мобилизирате национална енергия

За първи път ЕС си е поставил за цел да развива военни способности на страните членки, приет е списък от съвместни отбранителни проекти и правила за тяхното управление. Българското председателство е постигнало политическо споразумение с ЕП по европейската програма за индустриално развитие в отбраната.

Освен това за първи път от 15 години е инициирана т.нар. Софийска декларация, както и произхождащия от нея Приоритетен дневен ред от София с конкретни проекти в различните измерения на свързаността в региона.

Таяни хвали лично Борисов за европредседателството

Таяни хвали лично Борисов за европредседателството

Обещахме в началото на нашето председателство и това направихме, коментира премиерът

Павлова се надява да се постигне повече по отношение на общото европейско решение по темата за единната европейска система за миграцията. Тя обеща, че българските превозвачи ще бъдат защитени по най-добрия начин.