ГЕРБ коригира предложението си за въвеждането на таван до 20 хил. лв. за обезщетение при загинал член на семейството.

На извънреден брифинг в Народното събрание председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обяви, че горна граница на обезщетение няма да има за родители, деца, съпруг и съпруга на жертвите на пътнотранспортни произшествия.
Таванът до 5 хил. лв. остава за всички роднини извън тесния кръг, които досега бяха обезщетявани при починал близък при катастрофа, обясни председателят на бюджетната комисия.

Застрахователите искат ясна методика за изчисление на обезщетенията

Застрахователите искат ясна методика за изчисление на обезщетенията

Ако не се направят законови промени, "Гражданската отговорност" скача до 1000 лв.

Проблемът е бил обсъден на Изпълнителна комисия на ГЕРБ снощи заради напрежението, което възникна от намерението за повишаване на застраховките "Гражданска отговорност". Управляващата партия е решила да бъде разработена методика с ясни критерии за обезщетенията, обясни тя и уточни, че внася вече предложенията в застрахователния кодекс.

"Ние предлагаме 2 неща. Първо, в Кодекса за застраховането да се приемат текстове за изработването на методика за остойностяване на критериите за имуществените и неимуществените вреди при ПТП. Второ - предлагаме таван до 5 000 лева за неимущшествено обезщетение при ПТП за всички роднини - целия кръг, а не тесният кръг. Това се налага от решението на Касационния съд, който разшири кръга на лицата - включително и нероднини, но емоционално засегнати от това", посочи Стоянова.

Застрахователи: "Гражданска отговорност" да остане на социално приемлива цена

Застрахователи: "Гражданска отговорност" да остане на социално приемлива цена

ГО изпълнява важна социална функция от страна на държавата, увери Стоян Проданов

Ако Народното събрание приеме това предложение, спекулации за двойна и тройна "Гражданска отговорност" са невъзможни, подчерта Стоянова и повтори, че заедно с финансовия министър Владислав Горанов са поискали среща с президента.

Менда Стоянова повтори тезата си, че ако предложението за въвеждане на лимити в застраховането не бъде прието, "Гражданската отговорност" неминуемо ще скочи сериозно. Затова тя призова институциите да се обединят около предложението ѝ, защото по този начин цената на застраховката няма да се увеличава.

Спекулациите от рода на двойни, тройни... 1 000 лева за "Гражданска отговорност" са тотално фалшиви, ако предложението се приеме. Това е тотално фалшива новина, категорична е шефката на бюджетната комисия.

Само за миналата година застрахователите са платили над 280 млн. лв. за неимуществени вреди - болки и страдания.

"След като излезе това решение от август до 1 ноември са постъпили жалби от 850 лица, които искат средно по 100 000 лева обезщетение, а това означава, че парите трябва да се платят от застрахователите, а те идват от "Гражданската отговорност" т.е. от всички", обясни Стоянова. 

Менда Стоянова се надява президентът да я подкрепи за застраховките ГО

Менда Стоянова се надява президентът да я подкрепи за застраховките ГО

Стоянова: Ако изтегля предложението си, застраховката ще се увеличи

На въпрос дали ще се предприемат някакви законодателни мерки по отношение на онези адвокатски кантори, които работят в своя изгода и реално ощетяват както застрахователния сектор, така и самите пострадали, Менда Стоянова заяви, че този проблем е от кръга на компетенции на прокуратурата.

Стоянова припомни, че е имало предложение да се въведе таван за адвокатските хонорари, но така или иначе всички други суми и високите проценти се взимат нелегално.

"Става дума за адвокати, които са се специализирали в неимущественвите обезщетения и това е бизнес със смъртта. Те взимат по 30, 40 до 50% от обезщетението, което съдът присъжда, а когато става въпрос за социално слаби и малцинствени групи, процентът е още по-голям. Освен това парите се взимат нелегално, защото не отговарят на наредбата за адвокатските хонорари", поясни Стоянова.

"Това не са случаи за законодателно решение, а за прокурорска намеса", посочи Стоянова, но допълни, че няма намерение за събира конкретни данни.

"Мисля, че прокуратурата има своите механизми, както да се самосезира, така и да намери виновните", коментира още Стоянова.

Припомняме, от Асоциацията на застрахователите в България подкрепиха въвеждането на лимити при обезщетенията, като един от аргументите им беше точно криминални схеми, които изкривяват застрахователния пазар

Светла Несторова: Криминални схеми изкривяват плащанията на обезщетенията

Светла Несторова: Криминални схеми изкривяват плащанията на обезщетенията

Трябва да се плащат реални обещетения