Липсват достатъчно автомобили за висока проходимост за гасене на пожари, както и друга специализира техника и оборудване.

Това заяви главен комисар Николай Николов по време на заседание на парламентарната комисия по бедствия и аварии.

Трябва да се осигурят и резервни части за пожарната техника, смята той. Съществуват и известни проблеми, свързани с лесоустройството.

Относно техническото състояние на пожарната Николай Николов коментира: „Има известно подобрение, но то не е такова, каквото желаем."

През 2006 година пожарната е оборудвана с 40 автомобила, осигурени по програма ФАР, през 2007 са постъпили още 12 пожарни коли.

До края на годината очакваме нови 6, коментира главен комисар Николов.
Нови 42 автомобила ще бъдат доставени чрез структурните фондове на ЕС като стойността им ще е над 13 млн. евро. 1/3 от областите в България са с повишен пожарен риск в горския фонд, обясни още главен комисар Николай  Николов.

По думите му липсва техника за гасене на горски пожари. В добри контакти сме с кметове на общини, подчерта той и каза, че на много кметове са доставили пожарогасителна техника, макар и втора употреба.

„Необходими са значително количества финансови средства, посочи още главен комисар Николов. Той каза още, че е добро взаимодействието в министерството на бедствията и авариите.

С влизане в сила на телефон 112 проблеми с оповестяването няма, изтъкна той. Главен комисар Николов посочи още, че се повишава качеството на обучението на служители на пожарната и на антикризисното ведомство.

Освен това днес стана ясно, че трябва да се синхронизира законодателно работата на доброволческите отряди на МВР и пожарната.

Интересен пример даден от главен комисар Николов развълнува народните представители.

Той обясни, че в Полша 30% от народните избраници са доброволци пожарникари. Някои от българките депутати се зачудиха как ще гасят пожари от София в избирателния им район например от североизточна България.