"Странно е как Борисов говори по случая "Навални", но не проронва нито дума за случая с употреба на "Новичок" на българска територия. Това е лицемерно".

Това заяви пред БНР Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО, който заедно с други популярни, обществено активни българи разпространиха апел до държавните институции и политическите партии да осъдят репресиите срещу руския опозиционер Алексей Навални.

Призивът им е България и нейните съюзници в НАТО и ЕС "да предприемат ефективни мерки, включително санкции, в подкрепа на демокрацията в Русия и на борците за нея в тази голяма страна".

Той беше категоричен, че българите трябва да знаят какво е отношението на властта в България, която те избират, към Навални и случващото се в Русия.

Бойко Борисов иска да чуе президента за Навални
Обновена

Бойко Борисов иска да чуе президента за Навални

На обиколка из Сливница спомена и разговора в ЕС

По думите на Бойко Ноев за разлика от случая "Скрипал" и за разлика от случая "Навални", в българския случай има официално повдигнати обвинения срещу поне трима от участниците в опитите за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев, сина му и един служител на компанията "ЕМКО".

"Всичко се прави по начин, по който да бъдат заметени следите, за да не бъде раздразнена руската мечка и нещата да се оттекат. Президентът Румен Радев е прав, че Бойко Борисов е длъжник не само на пострадалите, но и на всички хора в България, които са чувствителни по тези въпроси", изтъкна Ноев. 

Той подчерта, че разследвания се правят в чужбина, защото в България е по-сложно. По думите му помагачите, а вероятно и поръчителите са в България, но не се разследват.

Борисов осъди ареста на Навални

Борисов осъди ареста на Навални

Не трябвало да се заглушава гласът на опозицията

Ноев подчерта, че Радев внимава в поведението си, защото ще разчита на БСП за преизбирането му за втори мандат, а социалистите вече са заявили, че случаят "Навални" е вътрешен проблем на Русия.

"Очаквам от президента да има по-ясна позиция за Навални", заяви Ноев.

Авторитарният начин на управление в Русия много се взаимства у нас, смята Бойко Ноев и уточни, че е наивно да се мисли, че Борисов е прозападен човек, който действа в защита на демократичните ценности и на идеалите на ЕС и НАТО. 

"Борисов построи тръба на руснаците с нашите пари, той беше напът и не се е отказал да даде на руснаците нашата оръжейна индустрия, той отвори вратата за руската ядрена централа. Всичко това е свързано с документи и факти", допълни още бившият министър на отбраната.