Премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката Лъчезар Борисов са на обиколка в Сливница. Това стана ясно от поредното живо включване от фейсбук страницата на Борисов.

Докато разглеждаше обновени сгради не стана ясно защо премиерът спомена задържането на опозиционния лидер Алексей Навални, което е обсъдено и на заседанието на Европейския съвет.

"Тук не става въпрос да се месим във вътрешните работи на Русия, а за чисто демократичен процес, че всеки, който не харесва дадено управление, има право на глас. Защо в България може да има, и то в пълния му обем, а другаде не може? Предлагам да чуем какво мисли президентът Радев, защото ние настояваме за неговото освобождаване", изрече премиерът. 

"До този момент той не се е произнесъл. Нещо повече - европейски депутати, и началникът на кабинета му е европейски депутат, не влязоха да се регистрират докато се гласуваше резолюцията на Европейския парламент за Навални", каза Борисов.

Искането от Борисов президентът да изрази позицията си е: "Защото и Европейският съвет, и Европейският парламент, и Европейската комсия настояваме за незабавното му освобождаване", посочи още министър-председателят Бойко Борисов.

Кметът Васко Стоилков показва ремонтираните сгради в града. По думите на Борисов показателите по отношение на разпространението на коронавирус намаляват само в България.

По-късно от Министерския съвет информираха, че премиерът е обявил, че от 4 февруари големите ученици се връщат поетапно в училище. Тогава ще отворят и залите за извънкласни дейности. Защото, ако нещо може да се сложи на везната със здравето, това е образованието, културата, обучението, каза Борисов.

По време на посещението си в Сливница, премиерът Борисов разгледа Младежкия център. Сградата е бивш военен клуб, реновирана е по проект към Държавен фонд "Земеделие" на стойност 390 000 лв. и със средства на общината в размер на 110 000 лв.

Преди пандемията центърът е посещаван от 1000 деца седмично. където се провеждат занятия по народни и модерни танци, музика, рисуване и др.

Пред камерата в Сливница министърът на иконимиката Лъчезар Борисов обяви, че в най-кратки срокове 370 млн.лв. ще достигнат до бизнеса само чрез програмите на Министерство на икономиката.

"След като вече получихме одобрението на Европейската комисия, от другата седмица през НАП започва изплащането на помощта за оборотен капитал за близо 116 млн. лв.", заяви министърът на икономиката. В подкрепа на средните предприятия са одобрени вече предложения за близо 233 млн. лв., а за микро и малки предприятия са преразгледани и ще се финансират предложения за над 3.5 млн. лв., допълни икономическият министър.