Ливанската армия каза в неделя, че израелските бойни лодки са нарушили няколко пъти ливанските териториални води в събота в район срещу Рас Накура близо до границата между двете страни, съобщи "Ройтерс". 

В изявлението се казва, че са били регистрирани четири нарушения, при които бойни лодки са навлезли на няколкостотин метра във водите на Ливан и че властите обсъждат нарушенията с временните сили на ООН.

Израел отхвърли това обвинение. В изявление на израелската армия се казва, че "не е имало пресичане на ливанската морска граница" от нейните сили.

Припомняме, че миналата седмица Ливан и Израел сигнализираха за одобрението си на сделка, сключена с посредничеството на Вашингтон, определяща съответните им морски права.

Ливан и Израел си стиснаха ръцете за морската граница

Ливан и Израел си стиснаха ръцете за морската граница

Двете страни одобриха окончателния проект на споразумение, изготвен с посредничеството на САЩ

Ако бъде финализирано, споразумението - приветствано и от трите участващи страни като историческо постижение - ще отбележи дипломатическо отклонение от десетилетия война и враждебност, както и ще отвори вратата за офшорни енергийни проучвания.

Ливан от години обвинява Израел, че е нарушил въздушното му пространство с дронове и реактивни самолети, участващи в разузнавателни дейности.

През годините Бейрут също официално се оплакваше на Съвета за сигурност на ООН.

Израел също е нанесъл удари по предполагаеми цели на Иран в Сирия, като е летял със своите самолети през ливанското въздушно пространство, твърдят ливански служители.