Ливан получи окончателния проект на споразумение за морската граница с Израел с посредничеството на САЩ, който отговаря на всички изисквания на страната и може неминуемо да доведе до "историческа сделка". Това обяви главният преговарящ от Ливан Елиас Бу Сааб пред "Ройтерс".

"Ако всичко върви добре, усилията на Амос Хохщайн могат незабавно да доведат до историческа сделка, заяви той, минути след като получи окончателния проект от Хохщайн - американският служител, който се ангажира с месеци совалкова дипломация за прекратяване на спора между Бейрут и Йерусалим.

Макар и с ограничен обхват, едно споразумение би намалило опасенията за сигурността и икономиката в двете страни, чиято обща история е пълна с конфликти.

Сделката ще разреши териториален спор в източния край на Средиземно море в зона, където Ливан иска да извършва проучвателни дейности за природен газ, и близо до водите, в които Израел е открил търговски жизнеспособни количества въглеводороди.

Израел и Ливан преговарят за морската граница

Израел и Ливан преговарят за морската граница

Опит за разрешаване на проблема

"Преди минути получихме окончателния проект. Според Ливан той взема под внимание всички наши изисквания и вярваме, че другата страна трябва да е на същото мнение", подчерта Бу Сааб.

Миналата седмица Израел отхвърли направените в последната минута поправки на сделката от Ливан, които за кратко изглеждаше, че може да застрашат дългогодишните усилия за постигане на споразумение.

По-късно днес обаче Израел също потвърди, че одобрява окончателния проект на споразумение за морската граница с Ливан.

"Всички наши искания бяха изпълнени, промените, които поискахме, бяха коригирани. Защитихме интересите по сигурността на Израел и сме напът към историческо споразумение", обяви и ръководителят на Съвета за национална сигурност на Израел Еял Хулата.