Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер обсъди с американски компании възможностите за инвестиции в България. Това се случи по време на среща с водещи компании в сферата на търговията и инвестициите, провела се във Вашингтон.

Кръглата маса бе организирана от Американската търговска камара. На срещата присъстваха представители на компании от сферата на машиностроенето, биотехнологични и фармацевтични производители, автономизацията на транспортни средства, киберсигурност и изкуствен интелект.

Една от темите на кръглата маса бе свързана със сътрудничеството с научно-технически институти у нас, в т.ч. и с центъра за компютърни науки и изкуствен интелект (INSAIT) в София.

На срещата беше обсъден и потенциалът за аерокосмически изследвания, както и възможността България да се превърне в трансферна локация за региона на Централна и Източна Европа за пратки от Азия за Европа.

По време на визитата си в САЩ Даниел Лорер обсъди в Бюрото по европейски и евразийски въпроси на Държавния департамент на САЩ предстоящото подписване на Меморандум в подкрепа на икономическото сътрудничество между България и САЩ.

Според министърът меморандума ще засили сътрудничеството между двете страни.