На шествие-поклонение се стекоха десетки репресирани от комунистическия режим и обикновени граждани в Ловеч. Традиционното шествие - поклонение, организирано от Съюза на демократичните сили, е в памет на жертвите от лагера "Слънчев бряг" край Ловеч, същестувал от 1959 до 1962 година, съобщи БНР.

Хората тръгнаха от центъра на Ловеч, за да достигнат мястото, където между 1959 и 1962 година е бил лагерът на смъртта. Сред участниците е и председателят на СДС Божидар Лукарски, както и други представители на политически партии.

За първи път в това шествие-поклонение участва община Ловеч и лично кметът на града Корнелия Маринова. Досега нито веднъж общината не е участвала в почитането на паметта на жертвите на комунистическия режим.

Ловчанският митрополит Гавриил отслужи панихида в памет на жертвите от лагера "Слънчев бряг". В лагера за трите години, през които е бил отворен са преминали над хиляда души. Според официалните данни избитите и починали от непосилния труд и изтезанията са около 150 души. Очевидци твърдят, че избитите там са много повече. Преди шествието - поклонение се проведе "кръгла маса" на тема: "Лагерът край Ловеч - памет и свидетелства".

Един от малцината останали живи, оцелели от лагера на смъртта Кольо Колев от луковитското село Торос днес не иска да си спомня за зверствата, издевателствата и побоите, на които е бил свидетел.

"Бях неудобен. Вуйчо ми беше лагерист от "Белене". Баща ми беше частник, не искаше да се пише в ТКЗС-то. Дядо ми е бил 25 години кмет в селото. Нямам думи. Като влезеш в района на този лагер, не знаеш в коя секунда ще ти прекъсне жизненият път. Няма съд, няма присъда. За това питам къде е истината? Кой ще ми даде документ за това колко влязова тук, колко излязоха? Тези, които са убити, кой дойде да ги прибере?", пита Колев.

Граждани на Ловеч разказаха какво си спомнят, че на това място първо са били настанени криминални затворници от "Белене", а след това земеделци и интелектуалци – противници на тогавашната политическа власт. Сред тях имало много невинни хора.

"Вкарвали са тук интелигенцията, която е трябвало да бъде очистена, а криминалните престъпници – убийци, също са вкарвани. Те са изпълнявали функциите да малтретират и убиват хората. Имаше и жени, и мъже. През деня съм ги виждал как ходят в колона и ги охраняват милиционери с кучета. Там отиваха хора, които не бяха съгласни с режима", разказват ловчанлии.