Президентът Румен Радев трябва незабавно трябва да поиска оставката на назначения от него служебен министър на икономиката Теодор Седларски.

Това заявява в отворено писмо бившия министър Божидар Лукарски. Той се аргументира с изтекъл в медиите запис с разговор за кадрови промени в държавните дружества "Ел Би Булгарикум" и "ВМЗ Сопот".

Ако този запис е действителен, това означава безпрецедентен случай на намеса и кадруване от страна на чуждестранна компания в българското държавно дружество "Ел Би Булгарикум", което е носител на лицензионните правата за използването в производство на уникалната българска бактерия "лактобацилус булгарикус". В записа става въпрос и за документни нарушения, допуснати от страна на човека, който се готвят да назначат в директорския борд на" Ел Би Булгарикум", поради което настоявам случаят да бъде разследван от прокуратурата, посочва Лукарски.

Според него записът пряко свидетелства за намеса на Българската социалистическа партия в кадровата политика на служебния кабинет и реставрация на кадри, назначени от министъра от правителството "Орешарски" Драгомир Стойнев.

Лукарски припомня, че предлаганите нови членове на директорския борд на дружеството са били назначени от Стойнев през ноември 2013 г. и са били сменени от него поради лоши финансови резултати.
Друг е въпросът, какво са съдържали споменатите липсващи документи, заявява бившият министър и допълва, че преди вноската, която японската компания "Мейджи" е правила за лицензионните си права, е била многократно по-висока. Това трябва да бъде предмет на проверка от прокуратурата.

Лукарски се противопоставя и на кадрови промени в предприятие "ВМЗ-Сопот", които според него са абсолютно недопустими в момента, в който предприятието показва отлични финансови резултати.

Категорично недопустимо е служебен министър, назначен с краткотраен двумесечен мандат, да променя изцяло състава на всички държавни предприятия и то с кадри, които са политически зависими, както и такива, които са пряко свързани с преподавателската дейност на министъра.

По информация на Божидар Лукарски, договорите, които се подписват с новоназначените членове на бордовете на държавните дружества, са дългосрочни, до 2020 година, което означава, че държавата би платила огромни суми като обезщетение, в случай на смяната им от следващото редовно правителство!

"Лошо Седларски, много се изложихте!

Този случай е безспорно доказателство, че БСП реално кадрува в служебното правителство и всички твърдения на лидера на партията Корнелия Нинова, че не се месят в работата на правителството на Президента Радев са нагла лъжа", заявява в края на отвореното си писмо Божидар Лукарски.

От Министерство на икономиката отговориха почти веднага след разпространението на отвореното писмо на министър Лукарски.

Според МЕ твърдението, че министър Седларски "кадрува" са манипулативни внушения.

Министърът на икономиката е принципал на ДКК и в неговите правомощия е да извършва промени в ръководството на дружествата от неговата структура.

От Министерство на икономиката заявяват, че изпълнителният директор на ДКК ЕАД и останалите членове на борда са освободени наскоро заради продадената в нарушение на закона сграда на "Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки" и заради лоши корпоративни практики в "Ел Би Булгарикум" ЕАД, "ВМЗ" ЕАД и други дъщерни дружества на консолидационната компания.

Информацията за това вече беше оповестена от страна на Министерството на икономиката и е причина за промяна в персоналния състав на Съвета на директорите на държавната компания.

Фактите за незаконната сделка се съдържат в конкретен доклад, за което е сезирана прокуратурата.