Обединението вдясно не трябва да бъде правено на парче и набързо, както беше през 2013 г. Но то трябва да стане факт. Това ни го казват над 300 хил. избиратели, които останаха непредставени в парламента, заяви лидерът на СДС Божидар Лукарски в Русе, където се провежда регионално събиране на организациите на СДС от Северен централен район.

"Обединението трябва да бъде на ясна идеологическа и програмна основа, а не около ад хок каузи и про или анти дадена личност. Затова отправихме и покана до ДСБ, защото са най-близки до нас в дясно-консервативния спектър. Отговор нямаме, но виждаме опити за обединението им с "Да, България", Зелените, ДЕОС и БЗНС, като последните реално са още в РБ", коментира лидерът на СДС.

"Познавам възгледите на голяма част от хората в ДСБ, които изповядват дясно-консервативни ценности и се учудвам как поддържат такова размито обединение, нито ляво нито дясно, като ОФ от 1944-та година. Мен лично ме притеснява дали това не е повторение на хватката на НДСВ - либерални ценности, обещана промяна за едно определено време, което завърши с Тройната коалиция и премиер Сергей Станишев. Разговори, които не са поставени на идеологическа дясна основа, могат да отворят вратата за една коалиция дори и с БСП", смята Лукарски.

"Когато става дума за обединение и отговорност пред избирателите ние трябва да сме ясни по темите, важни за обществото. Има теми, по които не можем да намерим общ език с някои от партиите, които сега се обединяват с ДСБ и "Да, България". Например за гей браковете. СДС, като консервативна формация, няма как да отстъпи", коментира заместник-председателят на СДС Румен Христов.

"Има много важни въпроси - бюджет, финансова политика, данъчна политика, по които трябва да се уточнят позициите в едно бъдещо обединение. Ние критикуваме предложения сега бюджет - казваме, че е социалистически, но по-малкото преразпределение на БВП за харчове на държавата, за нас от СДС, е стъпка в правилна посока. Ние настояваме за това повече от 15 години и го адмирираме. Всички тези неща трябва предварително да бъдат договорени, за да няма разнобой в една бъдеща парламентарна група. Затова ние говорим за обединение на идеологическа основа", допълва Румен Христов.

По повод призива на Марешки всички десни да се обединят под крилото на "Воля", Божидар Лукарски заяви, че "Воля" е нова партия, която на изборите е минала бариерата, но се е представила съвсем леко по-добре от РБ.

"Виждаме сигнали за разпад и в неговата не чак толкова огромна парламентарна група и всякаква социология показва, че г-н Марешки има най-малка разпознаваемост от всички тези десни партии, за които претендира да бъде обединител. Отговор на г-н Марешки не искам да давам, защото това ще направят избирателите още на следващите избори", коментира лидерът на СДС.