Кое е първото, което излиза в съзнанието ви когато ви кажат СДС? Вероятно за повечето това са грандиозният "син" митинг от 1990 г, емблемата с лъвчето, сградата на "Раковски"134...

За политически "зарибените" с процесите у нас след 1989г, СДС вероятно се асоциира с първият демократично избран от народа президент д-р Желю Желев, с президента Петър Стоянов и политическите му ходове през една зима, известна като Жан Виденовата...

За политическите анализатори остава управлението на Иван Костов и онова мнозинство на ОДС, част от които е и СДС, с онези 137 мандата...

За хилядите членове и симпатизанти в началото на 90 -те СДС беше голямата промяна, която всички искаха, надеждата за по-добър живот...

Днес СДС е извънпарламентарна партия. Лидерът й Божидар Лукарски отбелязва, че резултатите от последните избори ясно и категорично са показали, че т.нар. автентична или традиционна десница, разделена, не е успяла да намери точния път към своите избиратели и те са останали непредставени.

"Очевидно е, че реформаторски мислещия демократ желае десницата да се обедини. Липсва му представителство, липсва му общност на ценности и идеи, които да бъдат преследвани и отстоявани. Липсват ясни каузи, зад които да застанем", добавя Лукарски.

Лукарски е категоричен, че най-трудното е да бъде намерен пътя, по който да се осъществи това обединение.

"Изборът ще е - дали да стъпи на идеологическа основа или на версията - дайте да се събираме всички срещу определени личности, които не ни харесват. Според мен обединението трябва да е на идейна и програмна основа, а не на организационна, както виждаме, че се случва в момента. Затова е странно, когато личности, които не се определят като десни, говорят и се изживяват като обединители на дясното. Необходими са идеи и програма за развитието на държавата, чрез десни политики, а не да се хули този или онзи, защото не ни харесва като личност "

За управлението днес лидерът на СДС казва, че то е белязано с борби за вътрешно партийно надмощие в ГЕРБ и искри в управляващата коалиция.

"Закрихме сезона със "Суджук гейт", ремонта на НДК, а сега го започваме със скандалите в Хасково, новия състав на ВСС, избора на нов председател на Комисията за досиета....."

По думите на Лукарски законодателната дейност почти липсва, не се обсъждат и приемат закони, които да подобрят живота и стандарта на българина. Липсва цялостен поглед за бъдещето на България в Европа.

Опозицията в парламента я няма, а по всички ключови въпроси и дебати се наблюдава единодействие и съглашателство в името на статуквото и удовлетворението на определени интереси.

Лукарски изрази съжаление, че антикорупционното законодателство се е превърнало в надцакване между управляващи и БСП кой да назначава председателя на предвидения антикорупционен орган и няма смислен дебат по двата предложени законопроекта и адекватни механизми за истинска борба с корупцията.