Журналистът Любчо Нешков заяви, че няма дипломация, отношение, нито реални стъпки за сближаване не към България, а към целия Европейски съюз от страна на властта в Република Северна Македония.

В момента сме изправени преди един много тежък и отговорен въпрос, който трябва да се обясни. Има отказ от РСМ за изпълнение на преговорната рамка за членство в ЕС, коментира Нешков в студиото на БТВ за посещението на президента на югозападната ни съседка Гордана Силяновкса - Давкова в България.

По думите му учените не трябва да се занимават с изграждането на държавната идеология на Република Северна Македония. "Искам да чуя какви сме ние - татари, фашисти, зверове, окупатори ли", запита Нешков.

Той посочи, че президентът на РСМ критикува публикации в български медии и автори са спирани на българо-македонската граница. Според Нешков целта на РСМ и посещението на президента на Северна Македония у нас е да използва само атаки и нападки спрямо България.

Първата визита на новия президент на Република Северна Македония в България е с повод гостуването на националната опера и балет на РСМ на софийска сцена с операта "Набуко" от Джузепе Верди.

Едва след като стана ясно, че Силяновска ще бъде на опера днес в София, бе обявено, че все пак официална среща ще има - тя ще се проведе на "Дондуков" 2 с държавния глава Румен Радев.

Часът на срещата между Радев и Силяновска не беше съобщен, като не се предвиждат и изявления пред медиите. От прессекретариата на българския държавен глава уточниха, че ще разпространят прессъобщение, видео и снимки.

Радев и Силяновска трябваше да разговарят в Рим през май тази година в рамките на отбелязването на 24 май, но до среща не се стигна.