7-километровата отсечка на метрото от „Младост" до аерогарата да бъде пусната до края на 2008, с година по-рано от предвиденото от „Метрополитен" ЕАД, а отсечката Черни връх-Надежда - до 2011 г.

Това са част от приоритетите на десния кандидат Мартин Заимов по отношение на метрото в София, които той обсъди днес със столичани.

При разговорите му със софиянци стана дума за това, че за периода от 2004 до 2007 година в града не е открита нито една нова метростанция.

Мартин Заимов показа на граждани и журналисти табела на проекта за разширяване на софийското метро срещу входа на ЦУМ, на която ясно пише „Краен срок: ноември 2007".

Той коментира, че трябва да се разбере какви са наложените санкции от Столична община за неизпълнените в срок ангажименти и дали те са съизмерими с лихвите, които се плашат по заема от Японската банка за ждународно сътрудничество, с който се финансира строежът.

„В предизборната си програма „Генерална промяна" Борисов обеща метрото до „Интерпред" за периода 2005-2007 година. И на ръка да беше прокопавано, сигурно щеше да стане по-бързо", коментира Мартин Заимов.

През 2006 г. са усвоени 17.8 млн. лв. от заема. За тази година са планирани 46.7 млн. лв. лихвите по този кредит са 840 хил. лв. годишно до 2010 г.

Кандидатът на обединената десница се ангажира, когато той бъде избран за кмет, проектирането на третия метро-радиус в посока „Княжево", „Бъкстон", Центъра, „Подуяне" и „Левски" да завърши до края на 2008 г.

Транспортните проблеми са сред темите на откритото телевизионно студио на кандидата за кмет Мартин Заимов на площад „Св. Неделя" пред „Булбанк" от 18 часа тази вечер.