Мафията има интерес да няма правителство и парламент, както и да не минават закони. Тогава контрабандистите и олигарсите ще продължават да си взимат милиардите, които са свикнали да получават. Този коментар премиерът Бойко Борисов е направил пред министрите по време на днешното правителствено заседание, става ясно от стенограмата.

Той отбелязва, че липсата на правителство и парламент създава прекрасна среда за корупцията и мафията.

Борисов е изнесъл информация, че приходите през януари надвишават с 900 млн. лева събраното през януари миналата година. В тази сума не били включени 250 млн. лева възстановен ДДС на фирмите. Ако ДДС-то не е било дадено авансово, общата сума щяла да бъде 1 млрд. и 150 млн. лева повече, доволен е Борисов. Той обяснява, че парите са събрани вследствие на добрата работа на приходните агенции, МВР, ДАНС и прокуратурата. Тези звена към момента работели изключително добре, за което заслужавали да бъдат похвалени.

„Не си спомнят в Министерство на финансите кога януари месец са били на 900 милиона излишък. Не си спомнят!”, подчертава Бойко Борисов.

По думите му дори и най-големите скептици в Европа определяли като чудо това, което у нас се прави в борбата с корупцията. Правителството трябвало с вдигната глава да обяснява как се бори с корупцията, защото парите са основно в нея.
(Точно днес обаче - няколко часа преди "речта" на Борисов пред министрите му - Асоциация „Прозрачност без граници“ представи анализа за 2015 година, според който България е най-корумпираната страна в ЕС, б.р.)

Борисов анонсира пред министрите, че и днес има задържани газови цистерни, пълни с цигари. Имало фирми, които продават горива с нелегални цистерни вътре в земята. Операцията се провеждала от сутринта.

Парадокс: България е най-корумпираната в ЕС, но с най-много органи за борба с корупцията

Парадокс: България е най-корумпираната в ЕС, но с най-много органи за борба с корупцията

Страната ни е на дъното в класацията „Индекс за възприятие на корупцията“ за 2015 година и има системни проблеми

По време на заседанието коментар за доклада на ЕК е направила и правосъдната министърка Екатерина Захариева. Според нея основната работа на правителството е да погледне препоръките и да изпълни тези, които се отнасят до него, а именно законодателната дейност.

Според Захариева най-важната и спешна задача пред ръководеното от нея министерство е внасянето на измененията на Закона за съдебната власт, които са свързани както с измененията на Конституцията, така и с дългоочакваните изменения за кариерно израстване, инвестиране, проверки за почтеност, електронно правосъдие.

Тя отбелязва, че сроковете, които си поставят, са реалистични и изключително спешни. Според тях в началото на март законопроектът трябвало да бъде приет от Министерския съвет и внесен в парламента.

След като приключи работата по Закона за съдебната власт, вниманието щяло да бъде съсредоточено върху бързината на процеса в Гражданско-процесуалния кодекс, тъй като това се чакало от бизнеса и от всички граждани.

След като чува изложеното от правосъдната министърка, премиерът Бойко Борисов споделя, че като оптимист е залагал, че тези закони ще минат февруари, но явно това нямало да стане. Той съветва министрите си много внимателно да гледат законите и те да влязат до лятната ваканция. Борисов визира Закона за съдебната власт, антикорупционния закон, Наказателно-процесуалния кодекс, измененията в Закона за движение по пътищата, както и тези в Закона за МВР.

Той пожелава на подчинените си министри здрави нерви и всеки да си гледа работата максимално бързо и точно.