Намалява международната подкрепа за присъединяването на Македония към НАТО.

Само 6 от 26-е членки стоят твърдо зад македонската кандидатура, гласят съобщения от Брюксел, широко тиражирани в македонските медии, цитирани от БНР.

За сравнение почти всички 25 от 26-е членки на Алианса подкрепят Хърватия и нито една засега не е „за" присъединяването на Албания.

Темата е водеща за македонските медии, които се позовават на сондажи между посланиците на страните членки в Брюксел, но не споменават поименно кои са шестте страни, стоящи зад македонската кандидатура.

Междувременно говорителят на американския държавен департамент Шон Макормък в прав текст припомни на Скопие, че пътят към НАТО минава през решаването на спора с Атина около името на републиката и подчерта, че това е един от въпросите, които НАТО като цяло има към готовността на Македония да отговори на критериите за получаване на покана за членство.

А това е тема, по която Македония е изключително чувствителна и очаква покана през 2008 година.

На този фон болезнено отекна и острото критично становище на икономиста Сам Закнин, бивш съветник на сегашния премиер Груевски, който на страниците на изданието "Amerikan сhronicals" оценява, че в момента Македония е своеобразен корупционен рай, в който чуждите инвестиции мистериозно намаляват и често са форма на пране на пари.

Индустриалното производство пада, пиратството процъфтява, а броят на социалните случаи за броени години е нараснал с над 70% и сега почти половината от населението на Македония живее под границата на бедността, отбелязва още Закнин.