Няма никаква яснота как върви разследването за заплахите, които получи съдия Владислава Цариградска, а според нея се прави всичко възможно разследването да се раздроби и то вече да не е за престъпна група. На практика от това, което й е предоставено като информация, тъй като има и откази, се прави извод за " всевъзможни бездействия да не се движи разследването.

Именно и с тази цел Цариградска поиска за втори път да бъде изслушана от Съдийската колегия на ВВС, за да задвижи механизъм за реакция и защита от страна на магистратската колегия. Самият механизъм бе гласуван с 11 гласа "за" и един негласувал. Интересното в случая бе, че магистратите не зададоха почти никакви въпроси на съдия Цариградска с изключение на един - два уточняващи. Нямаше и сериозен коментар по повод на думите и призива й за професионален и колективен отговор от страна на съдийската общност, отново с изключение на това, че процедурата е допустима и в рамките на правомощията на Съдийската колегия на ВСС. 

Смятам, че не трябва да бъда изслушвана, а заедно като колеги да решим този гигантски проблем. Страда цялата репутация и съдийската независимост. Смятам, че трябва да има колективно ангажиране с безобразията, които са правени спрямо българските съдии.

И след първите заплахи, заради които бе арестуван т.нар. Червен пират, е имало и други предупреждения към най. Според Цариградска зад Червения пират се крият хора и мрежи, които заплашват редица съдии.

Съдия Цариградска: Кой ме заплашва и кой иска аз да мълча?

Съдия Цариградска: Кой ме заплашва и кой иска аз да мълча?

Обвини шефката на СРП в оставка за чадъра над Нотариуса

"Заради непредприемане на мерки срещу заплахи по отношение на магистрати започва да действа автоцензура", предупреди още съдията. "През това, което правят с мен, атакуват всеки български съдия", посочи Цариградска, настоявайки че това не е неин личен конфликт със съседите, а системен прокурорски произвол и институционален натиск и то срещу представител на българския съд.

Тя има опасения, че спрямо нея се използват специални разузнавателни средства и настоява да получи отговор от прокуратурата кой е издал разрешенията за СРС.

Освен това посочи и абсурдният случай разпитващият да поиска психологическо освидетелстване преди разпита й, на която Цариградска отказа, като самият отказ също е протоколиран като част от гласните й свидетелства.

Няколко пъти съдия Даниела Талева, разследваща главния прокурор, също е била заплашвана от Червения пират, каза още Цариградска.

Съдия Цариградска: Всички активности по случая "Нотариуса" са имитация

Съдия Цариградска: Всички активности по случая "Нотариуса" са имитация

Тя настоя да се търси истината

Името на Цариградска нашумя по случая с Мартин Божанов - Нотариуса, който беше убит в София на 31 януари и който е собственик на нашумелия отново покрай смъртта му частен клуб SS в столичния квартал "Гео Милев" и за който има повече от подозрения, че е използван за неформални контакти между магистрати и престъпната група около Божанов.

От думите й пред съдийската колегия на ВСС се разбра, че всъщност никой не разследва адвокат Велимир Атанасов, сочен като дясна ръка на Мартин Божанов, тъй като той е получил статут на защитен свидетел.

Владислава Цариградска поиска и да използва трибуната на ВСС, за да предупреди, че никакви заплахи няма да я откажат на млъкне - "Прокуратурата да не ме предупреждава какво мога и не мога да говоря. Намекна обаче и че след като тази мрежа от хора и днес видят, че тя не се поддава на натиск, ще преминат и към действия. Лично също така предупреди, че "ако се случи нещо с мен или с моите деца, това няма да е дело на психично болен човек" и напълно нарочно предпоставя в тази трубина на ВСС тази теза. 

Припомняме, само преди седмица съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) продължи с един месец срока за дейността на Временната комисия за проверка съпричастността на съдии по случая "Мартин Божанов - Нотариуса".