Типично за българските политици е да се качват на чужд влак - труда на българските граждани.

Това заяви кандидатът на обединената десница за столичен кмет Мартин Заимов в диспута си с настоящия кмет Бойко Борисов в предаването „Коритаров лайв".

Борисов упрекна Заимов, че излага изключващи се тези: от една страна, че София има повече пари от когато и да било - което той прие като комплимент от страна на Заимов, от друга - че градът се управлява лошо.

Заимов беше категоричен обаче, че увеличените приходи на София се дължат не на работата на общината, а на труда и инициативността на софиянци.
Той отново подчерта, че финансите на столицата се управляват лошо и че тезата за недостига на пари в общината е абсолютно несъстоятелна, тъй като бюджетът на София е по-голям от когато и да било.
Трябва да се спре със заблудата, че в София няма пари", бе категоричен Заимов.

Бойко Борисов насочи разговора към управлението на общинските фирми и кадрите на десницата в общинската администрация, които според него работят зле.

В контекста на разговора за финансовото управление и в защита на тезата си, че парите в София не достигат, той цитира представителя на Демократическата партия Тошко Добрев, който е заявил пред общинските съветници, че на София са необходими поне 1.5 млрд лева годишно.
Той подчерта, че 11 от районните кметове през неговия мандат са били представители на десницата.

Мартин Заимов отговори, че Тошко Добрев е меко казано некомпетентен и това, че е член на Демократическата партия не е показател за стойността на партията като цяло.

Кандидатът на СДС и ДСБ подчерта, че като кмет ще направи така, че всеки, който е некомпетентен и не си върши работата, да си отиде, независимо от партийната си принадлежност.

Борисов се противопостави аргумента, че районните кметове се избират пряко и отстраняването им по закон няма да бъде възможно.  

При положение, че районните кметове се избират мажоритарно - дори и при поет политически ангажимен, не можеш да ги бутнеш, отбеляза Борисов, минвайки на фамилиарното „ти" с опонента си.

В отговор кандидатът на десницата заяви, че има законова и политическа отговорност, а политическата отговорност се носи и без законови механизми.

Бойко Борисов отново изложи тезата, че кметът не може да управлява ефективно без подкрепата на Общинския съвет и на районните кметове и предупреди опонента си, че ще се сблъска с това ако стане кмет.  

В отговор Заимов показа подготвени от него схеми за различен тип организация на общинската администрация, при които да има звена, контролиращи работата на кметовете. Той подчерта, че сега администрацията е построена зле. По думите му никоя партия няма да има абсолютно мнозинство в Общинския съвет, затова бъдещият кмет трябва да води диалог в всички, а не да се оправдава.

Настоящият кмет повдигна въпроса за листата за общински съветници на десницата, в която влизат хора като Венцислав Кисьов и Стефан Иванов, поканени преди това от самия него да се включат в листата на ГЕРБ. Той припомни, че същите хора са били наречени „вампири" от кандидата за общински съветник от Петър Москов.

Значи като са при мен са вампири, а като са при Костов - не са." - коментира Борисов, като попита дали Москов ще се извини.

Те не са при Костов, а при мен." - контрира Мартин Заимов като допълни, че Петър Москов вече се е извинил, за да бъдат заедно в листата.

В България има лоша практика да се хвърля кал. Всеки може да сгреши, и Петър Москов може да сгреши. Ще го видим." - допълни кандидатът на обединената десница.

На въпрос дали, след като се кандидатира за кмет в експертно качество, Мартин Заимов ще може да носи политическа отговорност за управлението, той заяви, че е участвал в политическия живот като член на Демократическата партия от 1994 г. и е напълно готов да поеме такава отговорност.     

Той отново подчерта, че ще търси отговорност за начина, по който се върши работата в общината.

Не съм наивен", допълни десният кандидат.

Дебатът между двамата претенденти за кметския пост не протече според предварително заявената покана от щаба на Мартин Заимов. Тя предвиждаше той да се води изцяло върху финансите на общината с точно определен регламент и времетраене за изказване на събеседниците.

На финансовото управление беше отделена малка част от времето в студиото.

В голямата част от разговора бяха експонирани теми, нямащи пряко  отношение към концепциите на двамата поканени за бъдещото управление на общината.