Като подигравка към българските пенсионери определи начина на изчисление на пенсиите на възрастните хора за тази година лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова.

Тя призова финансовия и социалния министър незабавно да внесат предложение за изменение на КСО, с което да задължат НОИ да включи към преизчисляването на пенсиите и добавките за 2017 г., 2018 г. и 2019 г., които в момента са изключени при преизчислението на пенсиите.

Призивът на Манолова е в отговор на внесените от депутати от управляващата коалиция предложения за поправка на "гафа" с намалените пенсии на пенсионерите. Предложенията включват нова добавка към пенсиите до получения през декември доход за месеците от януари до март 2022 г. Тази компенсация обаче щяла да бъде като вид социална помощ, а не като трайно увеличаване на пенсията.

Социалният министър и КНСБ дискутираха пенсиите и ръста на доходите

Социалният министър и КНСБ дискутираха пенсиите и ръста на доходите

Обсъдиха възможностите за решаване на актуални проблеми в сферата на труда и социалноосигурителната политика

Гафът с пенсиите е огромен, категорична бе Манолова, която заяви, че това е първият сериозен гаф на това правителство и на социалното министерство. Според нея социалната добавка, която ще гласува парламентът, ще реши въпроса само за първите 3 месеца. По тази причина призова финансовият министър да успокои пенсионерите, че такава добавка ще има поне до месец юни или до края на годината. Истинското решение по нейни думи обаче е преизчислението на пенсиите да се случи така, както е било прието от предния парламент - с ръст от 12,5%.

От Изправи се.БГ припомнят, че в 46-тото Народно събрание са предложили тежестта на всяка година осигурителен стаж да се увеличи от 1.2 на 1.35, като така пенсиите се увеличат с 12.5%. Вместо това обаче НОИ некоректно преизчислил размера на всички пенсии с изключение на минималните.

Пенсиите до юни като декемврийските 2021 г., след това трайно увеличение без добавка
Обновена

Пенсиите до юни като декемврийските 2021 г., след това трайно увеличение без добавка

Ще бъде допълнен размерът на всяка пенсия

От некоректното изчисляване на пенсиите страдат не само тези, които са получили по-малко спрямо миналата година, а и всички останали не минимални пенсии, защото са неправилно изчислени, смята Манолова.

Съгласно изчисленията на гражданската платформа цялото увеличение на пенсиите, обещано от властта, вече е изядено от инфлацията в държавата, която по официални данни на НОИ е 7,8%. На хранителните продукти тя е 8,9%, като само при хляба ръстът е 15,2%. При битовите сметки пък поскъпването е 11,6%.

Заради нарушенията при изчислението на пенсиите от Изправи се.БГ започват подаване на първите жалби. За да се избегнат опашките и струпването на много хора в пандемията, Манолова призова НОИ да изпратят разпорежданията за новия размер на пенсиите на всички пенсионери поотделно, каквато беше практиката до преди години.

Омбудсманът с 6 стъпки до парламента за по-справедливи пенсии

Омбудсманът с 6 стъпки до парламента за по-справедливи пенсии

Десетки хиляди пенсионери са се обърнали към Ковачева