Липсата на машини може да доведе до касиране на изборните резултати. Трябва да има натиск върху ЦИК, за да си свършат работата. Това заяви пред БНР Мая Манолова - лидер на "Изправи се.БГ", която беше кандидат за столичен кмет на последните местни избори.

Според нея най-голямата опасност на предстоящите парламентарни избори е да няма машини за гласуване. "Управляващите с всички сили и средства саботират покупката или наемането на машини и отново партийни ръчички да броят бюлетините и да изготвят секционните протоколи", каза Манолова, допълни, че в София ГЕРБ са подменили крайните резултати, визирайки битката за кметския стол.

Манолова определи като основно предизвикателство спасяването на парламентарните избори от манипулации и ограбване на гласове. Според нея гражданските организации и политическите сили, които се събраха по-рано през деня заедно с "отровното трио" да осигурят наблюдатели в близо 12 хиляди секции в цялата страна.

Днес от "Отровното трио" организираха среща за създаване на мрежа и работни механизми за защита честността на вота при предстоящите парламентарни избори. На поканата откликнаха Мая Манолова от "Изправи се.БГ" и секретарят на партия "Има такъв народ" Виктория Василева.

Срещата се проведе в отсъствието на представители на "Демократична България", което Мая Манолова коментира с очакване да преосмислят позицията си.

"Не става дума за предизборни договорки или коалиции, а за обединение в името на честността на вота", заяви Манолова относно проведената среща.