Депутатите от коалиция "Изправи се.БГ! Ние идваме!" призова партиите в парламента да се заемат незабавно с актуализацията на бюджета.

Председателят на ПГ на коалицията Мая Манолова заяви на трибунка в Народното събрание, че актуализацията на бюджета е единственият начин да бъдат гарантирани пенсиите на възрастните хора, медиците да имат допълнителните си плащания на прага на нова ковид вълна, бизнесът да получи подкрепа в условията на ограничения заради епидемичната обстановка, да има достатъчно пари за социални плащания и за да може да се предотврати икономическото бедствие, което заплашва домакинствата и бизнесът.

Пари има, но Асен Василев чака разрешението на депутатите, за да ги харчи

Пари има, но Асен Василев чака разрешението на депутатите, за да ги харчи

Бюджетът трябва да се актуализира

ИСБГНИ настояват минималната пенсия да стане 369 лева при преизчисляване на пенсиите, а не както предлага служебното правителство - 340 лева. Става въпрос за едни 20 млн. лв. повече на месечна база или 60 млн. лв. до края на годината. Ако има минимална пенсия от 369 лева, всичко ще струва на бюджета 154 млн. лв. месечно, като в тези пари бъдат включени надбавките от 50 лева (те струват 105 млн. лв. месечно). Парите са налични в приходната част и актуализацията и ще узаконят възможността хората да получат преизчислени пенсии от 1 октомври.

Актуализацията на бюджета включва повече пари за социални плащания - в размер на 575 млн. лв. в повече. В тази актуализация са и парите за бизнеса - 400 млн. лв. за мярката 60/40 и за мярката "Запази ме" (75/0). ИБГНИ ще настоява по мярката "Запази ме" да има плащания и за самоосигуряващите се лица на същия принцип - 75% от осигурителния доход в условията на ковид криза

ГЕРБ не могат да разпишат празен чек за актуализация на бюджета

ГЕРБ не могат да разпишат празен чек за актуализация на бюджета

Сега да коментираме цифри в чувал - това не можем да направим

Като народни представители сме длъжни незабавно да се заемем с разглеждането на трите проекта, внесени от Министерски съвет за актуализация на държавния бюджет, за бюджета на ДОО и за бюджета на НЗОК. Манолова призова медиите да питат ръководството на парламента защо все още няма комисии, за да се направи актуализацията.

Още утре могат да бъдат гласувани комисиите, актуализацията може да стане бързо, защото рискуваме 1 200 000 души и възрастните хора да посрещнат една тежка есен, посочи Манолова. Тя разчита на дебатите в зала, за да убеди всички депутати, че от 1 октомври не трябва да има нито един пенсионер, който да получи 1 лев по-малко от 369 лева.

Депутатът Мария Капон посочи, че актуализацията, която предлага служебния кабинет в частта пенсии, е капан. Ние имаме готовност в бюджетна комисия да направим актуализацията, за да направим така, че 369 лева граница, да бъдат осигурени - не през някакви други схеми и да не е ясно кой какво ще вземе, настоя Капон. ИСБГНИ ще внесе законопроект за регистрация по ДДС и ще настояват намаленото ДДС за книги да не е до 31 декември, а да е и за по-нататък. Всички политики ние ще ги реализираме през актуализация на бюджета. Очакваме от ИТН да имаме подкрепата за всички тези промени, надява се Капон.

Депутатите от "Демократична България" също ще подкрепят актуализацията на бюджета.