Омбудсманът Мая Манолова готова да хвърли оставката си, ако не се решат проблемите на майките на деца с увреждания.

Ще стоя до тях до край, изтъкна на брифинг в парламента.

Предлагам добронамерена размяна на всички, които са разтревожени от високото доверие в мен и в институцията и това е проблемът, срещу моята оставка те да заявят реална подкрепа на Законите, които решават проблемите на майките и хората с увреждания, заяви тя в Народното събрание. Тя иска да се гласуват и законите за частния фалит и за свръхправомощията на банките.

Когато те минат, Манолова хвърля оставка.

Омбудсманът заяви, че няма политически цели. Сегашната ситуация разделя хората с увреждания. Според Манолова парите за хората с увреждания не се харчат справедливо.

Тя подчерта, че в "политиките уж за защита на хората с увреждания" се наливат 169 млн. лева за чужда помощ и за асистентски услуги на 11 158 души.

"Това, което ние предлагахме и в което вече е основното разминаване с Финансовото министерство, но което е по сметки на Социалното министерство, е, че само с още 100 млн. лв. асистентски услуги ще получават 77 хил. души - 5 пъти повече, при това не на 2 часа както е сега, а според потребностите", каза още Манолова.

Омбудсманът бе категорична, че "ситуацията, която се подкрепя от националния съвет на хората с увреждания, статуквото е дискриминационно".

"Няма да позволя да се правят опити за внушения, че този наистина разтърсващ всеки човек протест на майки с деца с увреждания може да бъде употребен за нечии цели", завърши омбудсманът.