Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов влезе в словесна престрелка с депутата от КБ Мая Манолова по време на парламентарния контрол. Двамата спориха за лекарствените средства за ревматологично болните и за развитието на спешната помощ. Министърът на няколко пъти изрази изненадата си от подробностите, в които влезе „червената" народна представителка.

Манолова заяви от парламентарната трибуна, че 90 000 души с ревматологични заболявания не се лекуват и ги заплашва трайна инвалидизация. Причина за това е, че най-модерните лечебни средства, венозните биологични препарати, вече могат да се използват единствено в болнични условия. От друга страна, болниците нямат финансовата възможност да закупуват медикаментите, които струват по 2 500 - 3 000 лв. месечно за всеки пациент.

Министър Константинов се възмути от дълбокото навлизане в медицинската проблематика и посочи, че твърденията за 90 000 засегнати от проблема са пресилени. По думите му промяната се е наложила, след като комисията по позитивния лекарствен списък е взела решение, че не може да се изписват за домашно лечение венозни препарати.

„Хапчетата могат да се пият вкъщи, когато нещо се слага във вените, това трябва да се прави в болницата", обобщи Константинов.

Мая Манолова го репликира, като нарече цинични твърденията му за броя на засегнатите пациенти. По думите й вече е поставен на риск живота им. Константинов не й остана длъжен, като заяви, че опонентката му е подходила с „много страсти и много клишета".

Разногласията между двамата продължиха и при втория въпрос на Манолова, който засягаше проблемите на спешната помощ. Според нея лошата организация, липсата на персонал, ниските заплати, липсата на координация и административните неуредици застрашават живота на пациентите. Тя посочи, че въпреки твърденията на Константинов, парите за спешна помощ са намалели и сега за всеки отделен пациент се отделят по не повече от 2 лева.

В отговор министър Стефан Константинов изчете статистика за състоянието и развитието на „Бърза помощ" у нас, като има 28 центъра със 198 филиала, които разполагат с 400 нови и 344 стари санитарни автомобила. По думите му повечето знакови обвинения за смърт на пациенти заради спешната помощ са безпочвени и обидни за лекарите.

Манолова го обвини, че новата концепция за спешна помощ е правена на парче и е в конфликт с общата стратегия за здравеопазването. По думите й след закриването на малките общински болници и назначаването на парамедици в спешната помощ може да се наложи пациентът да бъде каран от болница в болница.

В отговор Константинов припомни тезата си, че не може да се поддържа всяка болница и е по-важно да се осигури качествено обслужване в оставащите лечебни заведения. По думите му директорът на спешната помощ трябва да определи къде да бъде откаран пациентът.