Властта се опитва да прехвърли безхаберието си на обикновените хора. Мерките, които до момента държавата е предприела са довели до 27 огнища на чума по свинете и още толкова сред дивите животни.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ омбудсманът Мая Манолова по темата с разпространието на чумата по свинете и протестите на хората. 

По думите й от Министерството на земеделието са проспали нахлуването на това опасно заболяване и сега се опитват да не понесат отговорност за бездействието си.

Манолова е категорична, че позицията на институциите, че опасността от чумата идва от нерегистрираните стопанства, е абсурдна.

Манолова: Държавата да обезщети собствениците на прасета

Манолова: Държавата да обезщети собствениците на прасета

2,9 милиона евро се отпускат от ЕС за дезинфекция и диагностика

БАБХ и Министерството на земеделието едва сега ли са разбрали, че има толкова нерегистрирани стопанства, запита общественият защитник.

Тя подчерта, че процедурата по регистрация на животните е сложна и това би следвало да бъде задължение на институциите. 

Не е вярно, че хората не могат да отглеждат прасета за лични нужни, посочи Манолова.

Ако Европа не може да плати, то защо съществува българската държава, ядоса се тя.

Според омбудсмана разделението на дребните и едри стопани е непочтено отношението от страна на представителите на властта.

13,9 млн. евро ни дава ЕС за борбата с чумата по свинете

13,9 млн. евро ни дава ЕС за борбата с чумата по свинете

От МЗХ призоваха проблемът да не се политизира

Манолова поясни, че се опитва да им обясни, че постановката, в която се твърди, че ако не си заколят прасетата ще има санкции, няма да има ефект.

Тя е категорична, че с хората трябва да се разговаря на място и допълни, че ще продължава да настоява за обезщетения на пазарни цени за всяко убито животно.

За уволнението на организаторката на протестите на медицинските специалисти Мая Илиева, общественият защитник подчерта, че това е безспорен опит да бъде сплашена, а тези, които дръзнат да излязат на улицата, да бъдат предупредени какво ще им се случи.

Това е опит да бъде пристнато гражданското общество, изтъкна Манолова.

По думите й това уволнение няма да издържи в съда. Омбудсманът подчерта още, че нищо от това, което е било обещано на медицинските работници не е изпълнено.

Според нея както при стопаните на прасета, така и при лекарите властта се опитала да внесе разделение между тях провопоставяйки лекари срещу медицински сестри и частни стещу общински болници.

Уволниха медицинската сестра, организирала протестите, и я обвиниха в лъжа

Уволниха медицинската сестра, организирала протестите, и я обвиниха в лъжа

Илиева ползва социални мрежи, не било сериозно, не отишла при КНСБ, според Кокалов

По повод предстоящите местни избори и кметската надпревара в София, Манолова за пореден път заяви, че решението й ще бъде продиктувано само от интереса на гражданите.

Очевидно притесненията са големи и опитите да ме накарат да не участвам са много, отбеляза омбудсманът.

Тя не пожела да коментира политическият проект на Слави Трифонов и дали е възможно обединение с него. 

Мая Манолова: Не са познали човека, когото да плашат

Мая Манолова: Не са познали човека, когото да плашат

Намекна, че ако влезе в битката за София, то ще е като независим кандидат

Припомняме, че вчера омбудсманът присъства на протест в Първомай, където настоя държавата да обезщети собствениците на прасета. 

Малко преди това на брифинг от Минитерството на земелието обявиха, че страната ни ще получи 13,9 млн. лв. финансова помощ от ЕС за справяне на чумата. 

От БСП пък предложиха Борисов да събере ветеринари и ловни дружинки като мерки за борба със заболяването. 

Земеделският министър Десислава Танева издаде заповед, с която забранява лова в районите с африканска чума по свинете.

На среща с кметовете от област Пазарджик премиерът Бойко Борисов обеща свиневъдите да бъдат компенсирани с 300 лв. на двор, на което Корнелия Нинова заяви, че с 300 лв. Борисов се подиграва с тревогите на хората.