2,9 милиона евро се отпускат от ЕС за дезинфекция и диагностика. В рамките до 30 дни ще получим още 11 млн. евро, като с втория транш от парите ще се покрият обезщетенията за стопаните, които имат регистрирани свине.

Това съобщи зам.-министър Янко Иванов на пресконференция в Министерство на земеделието във връзка с кризата с разпространението на болестта. Новината идва от срещата на министър Десислава Танева с еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

В момента има 30 огнища на заболяването в 10 района на страната. Продължава лабораторния контрол и се правят финални дезинфекции. Последните животни от засегнатите свинекомплекси се умъртвяват. 27 са огнища на заразата при дивите свине.

Янко Иванов отговори и на критиките на БСП отпреди няколко часа, когато Корнелия Нинова обвини правителството, че продължава да не взима достатъчно мерки срещу разпространението на заразата.За голямо съжаление въпросът с африканската чума по свинете започна да се политизира, което не е добре, защото е засегната националната икономика и сигурност. Политически заигравки не бива да има, отсече зам.-министърът Янко Иванов.

Борисов да събере ветеринари и ловни дружинки, предлага Корнелия Нинова

Борисов да събере ветеринари и ловни дружинки, предлага Корнелия Нинова

Правителството продължава да проспива мерките срещу африканската чума

Досега действащата система предвижда обезщетение по пазарни цени, категорично посочи министърът, обръщайки се към собствениците на свине, заразени с африканска чума, които са умъртвили животните в рамките на указания срок, и увери, че ще получат обещаните средства като компенсация. 300 лв. на двор ще бъде помощта, които тези стопани ще получат за дезинфекция и довършителни дейности. Другите обезщетения ще се получат само от стопани с регистрирани животни.

И друго обвинение на социалистите опроверга Янко Иванов - за необхванатостта на ветеринарните специалисти. БАБХ разполага с 1100 ветеринарни лекари, агенцията има договор с тях. Припомняме, Корнелия Нинова заяви, че 2000 ветеринари нямат договор с министерството.Друг е обаче въпросът дали стопаните се обръщат към тях, коментира още Иванов.

Ще се ликвидират всички заразени животни. Зам.-министърът акцентира, че мерките не са измислени от нас, не са приумица, а международно утвърдени мерки от Световната организация по опазване на животните и са залегнали в европейските регламенти и директивите, които касаят контрола на АЧС. Янко Иванов няколко пъти заяви, че единственият начин за борба със заболяването е умъртвяване.

Продължават протестите срещу умъртвяването на прасетата

Продължават протестите срещу умъртвяването на прасетата

Блокадата на пътя Сливен - Ямбол е вече пети ден

Предстои да се приложат мерки и срещу това здрави свине да бъдат изложени на риск. На по-късен етап ще започне прилагане и на мерки за изкореняването на болестта, когато епидемията е овладяна.

Иванов отчете пропуска на правителството да редуцира популацията на дивите животни, което по-рано днес разкритикуваха и от АБВ. Министерството може да намери стимули и да поощрява ловците за всяко едно отстреляно прасе, но не може да ги задължава, обясни Иванов. Затова сега активно ще се действа по намаляване на популацията на хищниците.

Директорът на Изпълнителната агенция по горите Мирослав Маринов обясни, че популацията на дива свиня намалява в последните две години след отбелязания ръст през 2014 - 2015 година.

Към момента има 117 ловни участъка, в които ловът е забранен. 2795 ловни дружинки има на територията на цялата страна. Засегнати от новата заповед са 104 от тях и те няма да могат да ловуват. Като пример той даде само участък в Свищов, въпреки журналистическите въпроси. Там ловният сезон за птици няма да може да започне.

На брифинга Янко Иванов подчерта, че мерките, които се взимат могат да дадат резултат, но след време и това време няма да е скоро. От цялото общество зависи дали африканската чума ще върлува дълго, посочи Иванов и призова гражданите да спазват всички мерки и инструкции.

Дамян Илиев: Задните дворове са най-опасни за разпространението на чумата

Дамян Илиев: Задните дворове са най-опасни за разпространението на чумата

Според него най-важно е да не се допусне вирусът в индустрията

Припомняме, първи случай на африканска чума в Югозападна България бе регистриран в база за интензивно стопанисване към Държавно ловно стопанство "Искър", Самоковско, което означава, че вече почти няма незасегнати области в страната, след като такъв случай още миналата седмица прескочи в Южна България

БАБХ влизат в лични стопанства и ще търсят живи прасета за евтаназия.

Земеделският министър Десислава Танева призна за пропуски в мерките за справяне с чумата, а още на 25 юли еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че България може да изгуби свиневъдството си.

Свиневъди заявиха, че искат железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете.